Americká pohraniční stráž testuje robotické psy

Spojené státy testují na hranicích s Mexikem robotické hlídkové psy, kteří by mohli poskytnout „mechanickou posilu“ pohraniční stráži v boji proti nelegální migraci. Lidskoprávní skupiny považují nasazení robotů za katastrofální.

Společnost Ghost Robotics, která mechanické psy vyvinula, předvedla už v minulých letech řadu variant tohoto čtyřnohého robota, jeden z modelů měl dokonce na zádech připevněnou odstřelovačskou pušku:

Ministerstvo vnitřní bezpečnosti (DHS) uvedlo, že nabídlo pohraniční stráži „pomocnou ruku“, která by měla umožnit zesílení hlídek na americko-mexické hranici, bez nutnosti přidávat do služby další muže a ženy. „Vzhledem k tomu, jak složité jsou podmínky v oblasti hranice, je přidání čtyřnohých mechanických posil velmi užitečným využitím zdrojů,“ uvedlo DHS v příspěvku na blogu.

Robotický úkol

Gavin Kenneally, provozní ředitel společnosti Ghost Robotics, pro deník The Guardian uvedl, že model, který se bude na hranicích využívat, váží 45 kilogramů a bude neozbrojený. Je specializovaný zejména na práci v terénu – musí překonávat jak různorodý přírodní terén, tak i vybudované překážky, největší výzvou jsou schody.

Roboti byli už úspěšně otestováni přímo na hranici v texaském El Pasu. „V pouštní oblasti byli psi naprogramováni tak, aby chodili na simulovanou hlídkovou službu,“ uvedlo DHS. Naznačilo, že tito velcí železní roboti by mohli být kromě běžné hlídkové služby dokonce používáni „jako krytí“ pro pohraniční stráž. To do budoucna naznačuje možné použití zbraní.

„Stejně jako kdekoli jinde i na hranicích se setkáváme s běžnou trestnou činností, ale navíc zde máme i další problémy – pašování lidí, drog a dalšího kontrabandu – včetně střelných zbraní, nebo dokonce potenciálně zbraní hromadného ničení,“ prohlásil Brett Becker, který pracuje v inovačním týmu americké celní a pohraniční ochrany (CBP).

Federální agenti působící na mexické hranici jsou dlouhodobě obviňováni ze špatného zacházení s migranty a žadateli o azyl, kteří se snaží dostat do USA. Administrativa Joea Bidena byla ostře kritizována zastánci uprchlíků za rostoucí počet imigrantů zadržovaných v soukromých zařízeních. 

Americká unie občanských svobod ve čtvrtek varovala, že plán Washingtonu využívat na hranicích robotické hlídací psy je „katastrofou v oblasti občanských svobod“. „Vláda musí tento nebezpečný návrh stáhnout,“ uvedla skupina v prohlášení.