NASA opět odložila start Webbova teleskopu. Zařízení za 220 miliard ohrozila uvolněná svorka

Odlet teleskopu Jamese Webba do vesmíru se odkládá přinejmenším do 22. prosince. Po incidentu během příprav ke startu se zařízení musí opět otestovat, informoval Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). Start Webbova dalekohledu, který má v budoucnu nahradit již dosluhující Hubbleův teleskop, se původně plánoval na březen, ale kvůli pandemii se musel přeložit nejprve na listopad a později na 18. prosince.

K incidentu došlo v zařízení pro přípravu družic na kosmodromu v Kourou ve Francouzské Guyaně. Technici se chystali připevnit k teleskopu adaptér sloužící k uchycení k nosné raketě Ariane 5, když se náhle uvolnila upínací svorka, což celý dalekohled rozechvělo.

Komise pod vedením NASA má nyní prošetřit a prověřit, zda problém nepoškodil některou součástku Webbova teleskopu. Testy by podle NASA měly trvat do konce týdne. Dalekohled patří k nejdražším vesmírným projektům – původně se počítalo s tím, že bude stát asi 1,7 miliardy dolarů, v současné době už ale náklady vyšplhaly přibližně na deset miliard dolarů, v přepočtu tedy asi 220 miliard korun.

Webbův teleskop je mezinárodním projektem americké, evropské a kanadské vesmírné agentury, který má prozkoumat každou fázi kosmické historie – od naší sluneční soustavy až po nejvzdálenější pozorovatelné galaxie v raném vesmíru.

Vědci jej využijí především ke zkoumání vývoje prvních galaxií a hvězd po velkém třesku, s nímž podle vědecké teorie započal vesmír. K důležitým cílům bude patřit i pátrání po známkách možného života mimo sluneční soustavu. Badatelé si od dalekohledu slibují, že učiní nové a nečekané objevy a že pomůže lidstvu pochopit původ vesmíru a naše místo v něm.

Okno do vesmíru dokořán

Pokud jeho vypuštění vyjde podle plánu, bude v příštím desetiletí přední vesmírnou observatoří, která bude k dispozici tisícům astronomů po celém světě. Stane se jakýmsi otevřeným oknem, jímž bude lidstvo moci pozorovat místa, kam dosud ze svého pozemského domova nevyhlédlo.

Webbův vesmírný teleskop
Zdroj: NASA

Je to však vysoce riskantní mise, protože zrcadlo a solární panely dalekohledu se musí rozvinout ve vesmíru a oběžná dráha zařízení kolem Slunce se nachází až za Měsícem, což znamená, že existuje jen malá šance na jeho opravu, pokud se něco pokazí.

Termín vypuštění teleskopu se v minulosti posouval už několikrát. Národní úřad pro letectví a vesmír původně doufal, že jej na oběžnou dráhu dostane už v roce 2007.