V USA je rekordní počet dětí hospitalizovaných s covidem-19. Delta útočí i na mladé, kteří se nemohou očkovat

Počet dětí hospitalizovaných s onemocněním covid-19 ve Spojených státech o víkendu dosáhl nového maxima, v nemocnicích se jich nachází 1902. Zdravotnická zařízení na jihu země jsou na hranici svých možností, další pacienti do nich proudí zejména po nákaze nakažlivější variantou delta. Ta se šíří převážně mezi neočkovanou částí populace a stojí za rostoucím počtem hospitalizací v USA v posledních týdnech, píše agentura Reuters.

Děti v současné době tvoří asi 2,4 procenta všech hospitalizací s covidem-19 v USA. Epidemiologové tvrdí, že hlavní příčinou je fakt, že vakcína není určená dětem do dvanácti let. Proto je tato věková skupina náchylnější k nákaze vysoce nakažlivou variantou delta.

Rychlý nárůst počtu nových případů rozdmýchal napětí mezi konzervativním vedením států a místní samosprávou ohledně toho, zda by školní děti měly mít povinnost nosit roušky při svém návratu do lavic. Úřady zodpovědné za chod škol na Floridě, v Texasu a v Arizoně nařídily nošení roušek ve školách, čímž se vzepřely rozhodnutí republikánských guvernérů těchto států, kteří tuto podmínku pro vstup do vzdělávacích zařízení odmítli.

Pětina všech hospitalizací v USA přitom připadá právě na Floridu, kde v sobotu bylo v nemocnicích 16 100 pacientů s covidem-19. Ve státě už je také obsazeno devadesát procent lůžek na jednotkách intenzivní péče.

Největší americké učitelské odbory NEA tento týden vyjádřily podporu povinnému očkování učitelů. „Naši žáci se nemohou nechat očkovat. Je naší zodpovědností, abychom je udrželi v bezpečí. Udržet je v bezpečí znamená, že každý, kdo se může nechat očkovat, by se měl nechat očkovat,“ uvedla stanici CNN předsedkyně odborů Becky Pringleová.

Spojené státy nyní v průměru registrují 129 tisíc nových případů koronavirové nákazy denně. Tento počet se podle propočtů Reuters za uplynulé dva týdny zdvojnásobil. Počet hospitalizovaných s covidem-19 je na šestiměsíčním maximu, v průměru umírá po nákaze koronavirem 600 lidí denně, což je dvojnásobek oproti konci července. Státy Arkansas, Florida, Louisiana, Mississippi a Oregon tento měsíc zaznamenaly rekordní počty lidí s covidem-19 v nemocnicích, což způsobuje enormní nápor na místní zdravotnictví.

Jak ohrožené jsou děti

I přes příchod varianty delta stále platí, že virem, který způsobuje covid-19, se sice mohou nakazit všechny děti, ale neonemocní tak často jako dospělí. Většina má navíc mírné nebo žádné příznaky.

Podle Americké pediatrické akademie a Asociace dětských nemocnic představovaly v USA děti před příchodem varianty delta přibližně třináct procent všech případů onemocnění covidem. Podle studií Mayo Clinic je u dětí mladších než deset až čtrnáct let méně pravděpodobné, že se nakazí virem SARS-CoV-2 než u osob starších dvaceti let.

Děti ale mohou onemocnět covidem i vážně – a to včetně nutnosti hospitalizace, umístění na jednotku intenzivní péče nebo napojení na ventilátor, který jim pomáhá dýchat. Mohou také na covid zemřít. Děti tvoří mezi 0,00 – 0,26 procenta případů úmrtí na covid, sedm států přitom nezaznamenalo zatím žádné dětské úmrtí na covid. Smrtí končí 0,00 – 0,03 procenta případů covidu u dětí.

Nejnovější data Americké akademie pediatrů ukazují, že s deltou je situace horší – děti tvoří 14,3 procenta všech případů, celkem už v USA bylo hlášeno 4 292 120 nakažených. Čísla z prvního srpnového týdne ale ukazují, že mezi aktuálními případy děti tvořily v této době patnáct procent případů – příčinou je zřejmě hlavně převažující varianta delta. 

Z amerických dat vyplývá, že riziko vážného onemocnění u dětí zvyšují nemoci, jako je obezita, cukrovka a astma. Vyšší riziko může být také u dětí s vrozeným srdečním onemocněním, genetickým onemocněním nebo chorobou ovlivňující nervový systém či metabolismus.