Austrálie otevře první útulek pro ptakopysky, vymírají kvůli změnám klimatu

Austrálie má v plánu otevřít první útulek pro ptakopysky, kterým kvůli opakovaným lesním požárům a změnám klimatu hrozí zařazení mezi ohrožená zvířata. Zařízení pro tyto podivuhodné živočichy, kteří jako jeden ze dvou druhů žijících savců kladou vejce, se má otevřít příští rok. Bude se starat o zraněná zvířata a pokusí se také o odchov ptakopysků v zajetí. Napsala o tom agentura Reuters.

„O ptakopyscích toho můžeme ještě hodně zjistit, protože zatím toho víme jen málo. Takové zařízení nám může pomoci, abychom nenechali toto ikonické zvíře zmizet z povrchu zemského,“ řekl Cameron Kerr, šéf spolku na ochranu přírody Taronga, který provozuje ZOO v Sydney a v Dubbo. Právě v Dubbo, které leží asi 400 kilometrů od Sydney, má malá rezervace pro ptakopysky vzniknout.

Víte, jak se řekne ptakopysk v různých evropských jazycích?

Obavy o osud ptakopysků začali ochránci přírody vyjadřovat zejména s ohledem na rozsáhlé požáry, které na konci roku 2019 a na začátku loňského roku zničily skoro 12 milionů hektarů australského území. V plamenech zemřely odhadem tři miliardy divokých zvířat. 

Jedová žláza na noze ptakopyska
Zdroj: ČTK

V posledních třiceti letech se rozloha přirozeného prostředí ptakopyska v Austrálii zmenšila o více než pětinu, nejvíc ho ohrožují klimatické změny či nadměrné čerpání vody z řek. Vědci proto navrhují, aby byl ptakopysk zařazen mezi ohrožené druhy. Ptakopysk tráví značnou část svého života ve vodě a pokles úrovně toků pro něj představuje velké ohrožení. „Pokud se kvalita řek kvůli suchu a hrázím sníží, tak existuje reálné riziko, že populace ptakopysků z některých toků zmizí a již se nevrátí,“ uvedl badatel z Univerzity Nového Jižního Walesu Richard Kingsford.

Stále záhadný tvor 

Ptakopysk podivný je obojživelný savec, který se vyskytuje výhradně v Austrálii a Tasmánii. Jeho fyziognomie je zcela výjimečná, protože jde o zvíře se srstí, plovacími blánami a čenichem, který připomíná kachní zobák. Jeho chov v ZOO je velmi problematický a daří se pouze v Austrálii.

Odhady žijících jedinců tohoto savce se značně liší. Mezinárodní svaz ochrany přírody (IUCN) v roce 2016 uvedl, že populace ptakopysků se pohybuje od 30 tisíc do 300 tisíc kusů. Odhad velikosti populace ztěžuje fakt, že ptakopysk je noční a plaché zvíře a jeho výskyt je nerovnoměrný.