V Británii výrazně ubylo hospitalizací mezi očkovanými, ukazují studie

Očkování proti covidu-19 patrně výrazně snižuje riziko, že lidé nakažení touto nemocí skončí v nemocnici. Vakcíny firem Pfizer/BioNTech a AstraZeneca se zdají být velice účinné v bránění těžkému průběhu onemocnění. Tyto závěry podle agentury Reuters vyplývají ze zveřejněné předběžné studie, která vznikla na základě dat z dosavadní očkovací kampaně ve Skotsku. S obdobnými poznatky přichází i klinická studie z Anglie, která hodnotila účinnost vakcíny Pfizer/BioNTech.

Skotská studie ukazuje, že čtyři týdny po první dávce, snížily vakcíny Pfizer/BioNTech a AstraZeneca nebezpečí hospitalizace o 85, respektive 94 procent.

„Tyto výsledky jsou velice povzbudivé a daly nám pádný důvod být do budoucna optimisty,“ prohlásil profesor na Edinburghské univerzitě a spoluvedoucí studie Aziz Sheikh. „Máme teď celonárodní důkaz (…), že očkování poskytuje ochranu před hospitalizací lidem s covidem-19.“

Sheikh dodal, že výsledky studie jsou předběžné a je nutné podrobit je nezávislé vědecké oponentuře. Podobné výsledky by se podle něj měly ukázat i v částech Spojeného království, které očkují stejnými vakcínami – například v Anglii či Walesu. Současně platí, že účinnost vakcíny se s časem snižuje, zatím ale není jasné, jak moc je tento pokles výrazný.

Data o účinnosti vakcín byla shromážděna mezi 8. prosincem a 15. únorem. Podle vědců bylo v tomto období ve Skotsku podáno 1,14 milionu dávek covidové vakcíny a celkově bylo první dávkou naočkováno 21 procent z 5,4 milionu obyvatel Skotska.

Mezi lidmi staršími 80 let, kteří jsou covidem-19 nejvíce ohroženi, se očkování postaralo v průměru o 81procentní pokles hospitalizací po čtyřech týdnech od podání první dávky.

Jim McMenamin ze skotského úřadu veřejného zdraví řekl, že zjištění jsou mimořádně významná proto, že „přecházíme od očekávání k pevným důkazům o užitečnosti očkování“.

Anglická data to potvrzují

Předběžná data studie z Anglie, na kterou upozornila agentura AP, ukazují na to, že vakcína Pfizer/BioNTech čtyři týdny od první dávky snižuje u lidí nad 80 let riziko projevu příznaků onemocnění covid-19 o 57 procent. S druhou dávkou je to 85 procent. Počet hospitalizací i úmrtí nakažených koronavirem se po očkování tímto preparátem měl snížit o 70 procent.

Anglický úřad pro veřejné zdraví dále uvedl, že vyhodnocuje i účinnost vakcíny AstraZeneca. Prvotní poznatky podle něj naznačují, že očkovací látka „poskytuje dobrou úroveň ochrany od podání první dávky“.

Obě studie byly zveřejněny v den, kdy britský premiér Boris Johnson představil plán postupného uvolňování koronavirových restrikcí v Anglii. Již začátkem března tak budou moci otevřít školy. Opatrný odchod z uzávěry podle premiéra umožnila mimo jiné úspěšná očkovací kampaň, v níž alespoň první dávku vakcíny dostalo 17,5 milionu obyvatel Spojeného království, což je přibližně třetina dospělé populace.