Archeologové našli u Stonehenge artefakty z doby bronzové

Nedaleko Stonehenge má vést v blízké budoucnosti tunel. Místo proto předběžně prozkoumali archeologové a našli hroby z doby bronzové, neolitickou keramiku a také pozůstatky zatím nevysvětleného prostoru ve tvaru písmene C, který mohl být pravěkou dílnou.

Podle autorů objevu patří mezi nejzajímavější nalezené artefakty opracovaný kus břidlice, který mohl být součástí kyje. Archeologové jej našli ve 4000 let starém hrobě. Nedaleko od něj se našlo dítě pohřbené s malým nezdobeným zvoncovitým pohárem. A v příkopech, které lemují prostor ve tvaru písmene C, se zase našel ožehlý pazourek, což naznačuje, že se zde před tisícovkami let odehrávaly činnosti jako opracování kůže nebo kovů.

Velice blízko místa návštěvnického centra Stonehenge narazili archeologové na neolitickou rýhovanou keramiku, kterou tam mohli zanechat lidé, kteří slavný kamenný kruh postavili nebo jej navštívili brzy po jeho vzniku.

„Našli jsme toho hodně – důkazy o lidech, kteří v této krajině žili po tisíciletí, stopy každodenního života i doklady o úmrtí lidí a jejich soukromé věci,“ popsal archeolog Matt Leivers. „Každý jednotlivý detail nám umožňuje zjistit, co se v té krajině dělo před vybudováním Stonehenge i po něm. Každým dalším kamínkem do mozaiky získáváme další ostřejší pohled na minulost.“

Nedaleko plánovaného východního vjezdu do tunelu našli vědci velké množství odpadu z výroby pazourkových nástrojů a příkopů, které mohou pocházet z doby železné a mohly by souviset s Vespasianovým táborem. Toto hradiště na jihu od Stonehenge sice nese jméno římského císaře, s legiemi ale nemá žádnou souvislosti, jedná se o zbytky stavby z doby železné.

Kontroverzní tunel

Plán převést silnici A303, která vede nedaleko kamenného kruhu, je ve Velké Británii značně kontroverzní. Řada archeologů varuje, že by jeho výstavba mohla narušit nejen krajinu, ale také vést k možnému poškození zdejších artefaktů.

Současný výzkum je součástí přípravných prací na vykopání tohoto tunelu. Archeologové během něj provedli přes 1800 sond a asi čtyři stovky zkušebních výkopů. Další fáze archeologických vykopávek začne na jaře. Měla by trvat přibližně 18 měsíců a zapojí se do ní až 150 archeologů. Samotné stavební práce na tunelu mají začít v roce 2023.