Potápěči našli v Baltském moři nacistický šifrovací stroj Enigma

Němečtí potápěči našli na dně Baltského moře válečný šifrovací stroj Enigma, který nejspíš pochází z některé z nacistických bojových ponorek. Informovala o tom agentura DPA. Vzácný stroj objevila náhodou posádka lodi Světového fondu na ochranu přírody (WWF), jež v pobřežních vodách mapovala odhozené rybářské sítě, které představují riziko pro mořské živočichy.

„Jeden kolega se vynořil a říkal: leží tam síť, vězí v ní ale starý psací stroj,“ řekl podmořský archeolog Florian Huber, který se listopadové plavby WWF v zátoce Gelting na jihovýchodě Jutského poloostrova také zúčastnil. Huber okamžitě pojal podezření, že nejde o psací stroj, ale o šifrovací přístroj. „Kdo by přece vyhazoval psací stroj na širém moři?“

O dva týdny později se na místo nálezu vrátili specializovaní potápěči z Kielu, aby stroj vyzvedli. Jistotu o tom, že se jedná právě o Enigmu, získali až na palubě. „Věděli jsme, že něco takového se podaří jen jednou,“ popsal jejich nadšení Huber.

Nacistický vynález

Nacistická armáda během druhé světové války používala systém Enigma k šifrování tajných depeší. Principem Enigmy jsou kola, která se vůči sobě různě otáčejí, a tím ukazují, jaké dvojice písmen si budou navzájem odpovídat.

Originální Turingův zápisník půjde zanedlouho do aukce
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Složitý systém se podařilo prolomit britské rozvědce, která kvůli tomu zřídila specializovaný tým pod vedením matematika a logika Alana Turinga. Spojenci pak na konci války využívali faktu, že nacisté o odhalení Enigmy nevěděli. Znalost německé komunikace významně pomohla například během války o Atlantik nebo při přípravě vylodění v Normandii. O prolomení šifry byl natočen film Kód Enigmy z roku 2014 s Benedictem Cumberbatchem v hlavní roli, který získal Oscara za scénář.

Köd Enigmy v kinech i na aukci (zdroj: ČT24)

Šifrovací stroj je vzácným nálezem a poputuje do sbírek archeologického muzea v zámku Gottorf ve spolkové zemi Šlesvicko-Holštýnsko. Vědci jsou přesvědčeni, že Enigma nejspíš pochází z některé z německých ponorek, které byly koncem války úmyslně potopeny nedaleko zátoky Gelting. Během operace Duha (Regenbogen) dostaly posádky rozkazem potopit plavidla ještě před německou kapitulací, na dně Baltského moře skončily desítky plavidel.