Noční oblohu nad Českem rozsvítil výrazný bolid. Byl jasný jako Měsíc v úplňku

Ve čtvrtek krátce po tři čtvrtě na pět ráno ozářil rozsáhlé území Česka, Bavorska a především Rakouska velmi jasný meteor neboli bolid. Na velké části našeho území i okolních států, kde letěl, bylo tou dobou jasno a tak upoutal pozornost řady náhodných svědků. Zvláště v oblasti letu bolidu se jednalo o zcela mimořádný zážitek.

Pro popis tohoto vzácného přírodního úkazu bylo rozhodující, že se ho podařilo zaznamenat i vědcům, a to speciálními přístroji, které jsou rozmístěny po celém českém území na stanicích tak zvané Evropské bolidové sítě, jejíž centrum je v Astronomickém ústavu Akademie věd v Ondřejově.

Bolid zachytily i kamery v Praze:

V době přeletu bolidu bylo zcela nebo alespoň částečně jasno na většině stanic, včetně těch nejbližších k dráze letu v atmosféře. Díky těmto záznamům celkem z 11 stanic bylo možné velmi podrobně a přesně popsat jak atmosférickou dráhu bolidu, tak také jeho předsrážkovou dráhu ve Sluneční soustavě.

„Kromě toho máme i velmi dobré informace o složení a struktuře původního tělesa (meteoroidu) a také jsme určili oblast, kde by měl relativně velký počet úlomků původního tělesa, tedy meteoritů, na zemském povrchu ležet,“ uvedl Pavel Suchan z Astronomického ústavu.

Bolid označený jako EN191120 byl velmi dobře fotograficky zachycen automatickými digitálními celooblohovými kamerami na stanicích Churáňov, Přimda, rakouský Martinsberg, ale i ze vzdálenějších stanic, jako je Šindelová v Krušných horách, Kocelovice, Ondřejov a další.

Zejména snímek z Churáňova je důležitý. Zde byl bolid velmi blízko stanice, a proto se daly podle tohoto snímku určit přesné parametry jeho průletu. 

Co se odehrálo nad Šumavou a Rakouskem?

Přesně ve 4 hodiny 46 minut a 47 sekund středoevropského času vstoupil do zemské atmosféry meteoroid o hmotnosti přibližně 270 kilogramů a podle záznamu nejcitlivější kamery MAIA začal svítit již ve výšce 100 kilometrů nad hranicí Čech a Bavorska v prostoru Českého lesa.

Těleso se v té době pohybovalo rychlostí přes 14 kilometrů za sekundu a po velmi málo skloněné dráze pokračovalo v letu jihovýchodním směrem. Podél hranice přeletělo Šumavu a dále postupně zjasňovalo.

Trasa bolidu
Zdroj: AÚ AVČR

Maximální jasnosti, která odpovídala jasnosti Měsíce v úplňku, bolid dosáhl ve výšce 42 kilometrů krátce po přeletu Dunaje jihovýchodně od Lince. V této fázi letu už také meteoroid začal v atmosféře brzdit a rozpadat se.

„Fragmentace tělesa pokračovala až do jeho pohasnutí ve výšce 25 kilometrů nad zemí jihozápadně od známého rakouského poutního místa Mariazell,“ uvádí Pavel Suchan.

Snímky bolidu
Zdroj: AÚ AVČR

Celou světelnou dráhu dlouhou téměř 290 kilometrů uletěl za 24 sekund. Tak dlouhé trvání bolidu je vzácné. I když většina původní hmoty shořela v atmosféře, relativně hodně drobných meteoritů mohlo dopadnout na zemský povrch. Vzhledem k malému sklonu dráhy v atmosféře a tomu, jak se ke konci letu těleso rozpadalo, je ale tato oblast velmi dlouhá a také relativně široká. Leží navíc převážně v horském terénu, takže hledání meteoritů bude značně komplikované.

„Kromě menších řádově gramových až stogramových meteoritů očekáváme dva meteority o hmotnostech 1 až 4 kilogramy, které by měly ležet v jihovýchodní části pádové oblasti,“ doplnil Suchan.

Dopadová oblast
Zdroj: AÚ AV ČR

Před srážkou se Zemí tento meteoroid o průměru asi půl metru obíhal Slunce po dráze typické pro asteroidy typu Apollo, která byla jen 5 stupňů skloněna k rovině ekliptiky, tedy rovině zemské dráhy.

V přísluní se meteoroid dostával o něco blíže ke Slunci, než je dráha Země, a v odsluní se dostal přibližně do středu hlavního pásu planetek, tedy do oblasti mezi planetami Mars a Jupiter. Velmi pravděpodobně se jednalo původem o část asteroidu pocházejícího z hlavního pásu planetek.