Hurikánová sezona letos pokořila rekord, meteorologové napočítali už 29 tropických bouří

Během nynější hurikánové sezony už meteorologové v oblasti Atlantiku pojmenovali 29 tropických bouří. Letošek tak v tomto ohledu překonal rekordní rok 2005. Podle expertů rostoucí počet tropických cyklon souvisí s oteplováním oceánů i jevem La Niňa.

Letošní  29. pojmenovanou bouří se stala bouře Theta. Ta podle amerického Národního střediska pro hurikány (NHC) vznikla zhruba 1600 kilometrů jihozápadně od Azorských ostrovů.

Ve středu se přesunula nad východní Atlantik a doprovází ji vítr o maximální rychlosti přesahující 100 kilometrů za hodinu.

Letošek tak v počtu tropických bouří překonal dosud rekordní rok 2005, kdy jich meteorologové během hurikánové sezony pojmenovali 28. Zvláště nechvalně se tehdy proslavila Katrina, která na konci srpna způsobila obrovské škody na jihu Spojených států.

  • Hurikán je jeden z lokálních názvů pro takzvanou tropickou cyklonu. Jde vlastně o oblast tlakové níže, která má podobu víru s typickým okem uprostřed. Vzniká, když se voda v moři ohřeje na teplotu nad 26 stupňů. 
  • „Může vzniknout nad tropickým oceánem, kde se odpařuje velké množství vodní páry. Jak vzduch stoupá, ochlazuje se a vodní pára kondenzuje – vznikají oblačné kapičky. Přitom se uvolňuje teplo, které umožňuje, aby vzduch stoupal do výšek přes 15 kilometrů,“ popisuje Miloslav Müller z Katedry fyzické geografie a geoekologie Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.
  • „Ve fázi plného vývoje se uprostřed objevuje oko, tedy uzavřená oblast bez oblačnosti. Ta zde chybí proto, že na rozdíl od okolních oblaků v prostoru oka dochází k sestupům vzduchu,“ říká Müller.

V úterý navíc NHC oznámilo, že existuje 70procentní šance, že se během následujících pěti dní utvoří 30. bouře této sezony. Hurikánová sezona trvá od června do listopadu.

Kvůli velkému počtu bouří muselo letos středisko při jejich pojmenovávání přejít na písmena řecké abecedy. Pro bouře zformované v Atlantiku je totiž na každý rok na seznamu pouze 21 jmen. Aktuální seznamy jmen jsou k vidění zde.

Nárok na jméno mají cyklony v oblasti Atlantiku v případě, že je doprovází vítr minimálně o rychlosti 62 kilometrů za hodinu.

Silnější a četnější

Za silnějšími a četnějšími tropickými bouřemi podle odborníků mimo jiné stojí změna klimatu. Nárůst jejich počtu by také mohl být spojen s regionálním snížením znečištění ozvduší nad středním Atlantikem a v neposlední řadě také s jevem La Niňa.

„Jak se planeta otepluje, v tropickém Atlantiku přibývá energie na další a silnější tropické bouře a hurikány,“ vysvětlil Michael Mann z Pensylvánské státní univerzity. „Pokud nastane jev La Niňa – stejně jako tomu je letos – tak se dopad změny klimatu ještě posílí,“ dodal.

Ničivost současných tropických bouří dokládá například Eta, která patří k vůbec nejsilnějším listopadovým hurikánům, jež byly dosud zaznamenány.