NASA kvůli koronaviru znovu odloží start teleskopu Jamese Webba

Vypuštění teleskopu Jamese Webba americké vesmírné agentury NASA, plánované na březen 2021, bude kvůli koronaviru nutné odložit. Napsal to server Spaceflight now s odvoláním na šéfa vědeckých misí NASA Thomase Zurbuchena. Ten nicméně doufá, že start se příští rok nakonec uskuteční.

Vypuštění teleskopu Jamese Webba v březnu 2021 nebude možné, protože pandemie covidu-19 si vynutila padesátiprocentní snížení stavu personálu zapojeného do sestavování a testování vesmírného dalekohledu, vysvětlil Zurbuchen. Nejde podle něj o důsledek „žádné chyby nebo špatného řízení“.

„Ne každý byl k dispozici. Různě byly pozitivní případy (potvrzení nákazy koronavirem)… V březnu nepoletíme,“ citoval Spaceflight now vyjádření šéfa vědeckých misí NASA.

Webbův vesmírný teleskop
Zdroj: NASA

Prodloužené oko do kosmu

Dalekohled Jamese Webba má v budoucnu nahradit již dosluhující Hubbleův teleskop, patřící rovněž NASA. Bude využit především ke zkoumání vývoje prvních galaxií a hvězd po takzvaném velkém třesku, jenž byl podle vědecké teorie počátkem vzniku vesmíru. K důležitým cílům bude patřit i pátrání po známkách možného života mimo Sluneční soustavu.

Termín vypuštění teleskopu se v minulosti už několikrát posouval. Národní úřad pro letectví a vesmír původně doufal, že jej na oběžnou dráhu dostane už v roce 2007. Naposledy se měl dalekohled do vesmíru vydat letos v květnu, ale NASA rozhodla, že se tak v zájmu pečlivé přípravy stane v březnu 2021.

Pandemie covidu-19 si teď však vynutila další odklad, neboť sestavování a testování se od března výrazně zpomalily.

Představuje se Webbův vesmírný teleskop (zdroj: ČT24)