Lidská vajíčka si mezi spermiemi vybírají. Ne vždy upřednostní partnera, naznačila studie

Lidé na výběr vhodného protějšku vynakládají mnoho času a energie. Společný experiment odborníků ze Stockholmské a Manchesterské univerzity poukázal na to, že toto hledání může pokračovat i po pohlavním styku. Lidská vajíčka si totiž podle vědců mezi spermiemi vybírají a ne vždy nutně upřednostní tu od partnera. Studii publikoval odborný časopis Proceedings of the Royal Society.

„Neoplodněná lidská vajíčka uvolňují chemické látky zvané chemoatraktanty, jimiž k sobě lákají spermie. Chtěli jsme zjistit, zda si za pomocí těchto chemických signálů vybírají konkrétní spermie, které chtějí přivábit,“ vysvětlil jeden z autorů výzkumu profesor John Fitzpatrick  ze Stockholmské univerzity. 

Vědci se proto zaměřili na to, jak spermie reagují na folikulární tekutinu, která obklopuje vajíčka a obsahuje zmiňované chemikálie. Během experimentu měli k dispozici zbytky folikulární tekutiny a vzorků spermatu od šestnácti párů podstupujících asistovanou reprodukci.

Vědci následně zjistili, že ženské pohlavní buňky zdaleka ne ve všech případech upřednostnily spermie partnera. „Očekávali jsme, že se do výsledku promítne faktor párů, ale v polovině případů vajíčka zvolila sperma náhodných mužů,“ řekl Fitzpatrick.

„Zatímco folikulární tekutina jedné ženy lépe přitahovala spermie určitého muže, další zase snáze vábila sperma jiného protějšku,“ dodal profesor.

Výsledek studie jako možná pomoc při léčbě neplodnosti

O tom, která spermie „zvítězí“, přitom podle autorů rozhodují vajíčka. Mužské pohlavní buňky totiž mají jediný úkol –⁠ oplodnění. Z toho důvodu by pak nedávalo smysl, aby byly spermie vybíravé. Vajíčka zase usilují o to, aby si vybrala tu nejkvalitnější spermii.  

„Nejpravděpodobnějším vysvětlením je, že chemické signály umožňují ženám zvolit si partnera, který je geneticky nejvhodnější,“ dodal Fitzpatrick.

„Že si vajíčka volí vhodné spermie, je zcela nový poznatek,“ poznamenal hlavní autor studie profesor Daniel Brison z Manchesterské univerzity. Výzkum podle něj může pomoct vědcům objasnit některé z dosud nevysvětlených příčin neplodnosti u párů a při hledání vhodné léčby.