Microsoft skončil s Windows 7. Co to znamená pro uživatele a čím je nahradit?

Operační systém Windows 7, kterému v úterý končí technická podpora, stále běží na více než 12 procentech tuzemských počítačů. Ty tak mohou být snáze napadnutelné hackery, protože Microsoft pro ně přestane vydávat aktualizace a bezpečnostní záplaty. Systém se dá nahradit řadou jiných alternativ, některé jsou i zdarma.

Systém Windows 7 vznikl na základech Windows Vista a objevila se v něm řada pokrokových vylepšení. Výsledkem byl moderní operační systém, který byl oficiálně spuštěn 22. října 2009. Společnost Microsoft se u něj poprvé zavázala poskytovat technickou podporu a aktualizace produktu po dobu deseti let.

Operační systém bude nadále vypadat na první pohled zcela normálně a bude také dál fungovat – ale bez poskytování navazující ochrany a zabezpečení. Bude proto mnohem snadnějším cílem hackerů a různých chyb. Odborníci i společnost Microsoft uživatelům Windows 7 doporučují přechod na systém Windows 10. Ten už má v současnosti podíl kolem 31,5 procenta, následuje Android 9.x se 17 procenty.

  • 1. Vyberte tlačítko Start, zadejte Počítač do vyhledávacího pole, klikněte pravým tlačítkem na Počítač a pak vyberte Vlastnosti.
  • 2. V části Edice Windows uvidíte verzi a edici Windows spuštěnou na vašem zařízení.

Oficiální možnost upgradu zdarma na Windows 10 byla časově limitovaná

Doporučovaný přechod z Windows 7 na Windows 10 stojí 3299 korun – to je cena, za jakou se nový operační systém prodává. Dražší varianta Windows 10 Pro vychází na 3999 korun. Je však třeba dávat pozor, aby technické parametry počítače umožňovaly přeinstalaci na novější verzi.

Oficiálně Microsoft umožňoval vylepšení systému ze staré verze na novou zdarma, ale jen do poloviny roku 2016. I poté ale zůstaly některé způsoby, jak na Windows 10 přejít bezplatně.

Je to hlavně možnost stát se testujícím subjektem pro Microsoft. Ten totiž nabízí program Insider, který slouží pro zkoušky vývojových verzí systému. V tomto případě může uživatel testovací verzi volně a legálně používat. Navíc tím pomáhá sám tomu, aby byly Windows v budoucnu ještě stabilnějšími. Microsoft ale varuje, že jde o možnost určenou především pro zkušené uživatele, kterým nevadí, že používaná verze systému nemusí být úplně stabilní.

U dalších metod, které se objevují v souvislosti s přechodem na Windows 10, není zjevné, do jaké míry jsou legální.

Tržní podíl nejpoužívanějších operačních systémů na stolních počítačích v prosinci 2019, celosvětově
Zdroj: Net Market Share

Alternativy k Windows 10

Pokud si člověk chce ponechat stejný počítač, může také změnit operační systém úplně. Zatímco ještě v nedávné minulosti byly operační systémy Windows v podstatě jedinou možností, v současné době se rychle šíří jejich alternativy. Ty vycházejí z operačního systému Linux a jsou postavené na jeho jádře. Mezi nejpoužívanější patří Ubuntu, Debian nebo Elementary OS. 

Všechny spojuje to, že jsou ke stažení zdarma. Dříve se doporučovaly spíše zkušenějším uživatelům, ale v poslední době se většina z nich stala uživatelsky mnohem přívětivějšími, takže je zvládne provozovat a využívat i normální uživatel.

Co hrozí podle expertů

Kdo zůstane u Windows 7, stane se v on-line prostředí zranitelnějším. „Některé zranitelnosti mohou být natolik závažné, že je nelze zajistit ani bezpečnostním produktem třetí strany. V každém případě kvalitní antivirové programy dokážou některé nově odhalené zranitelnosti pokrýt, ale na nepodporovaném operačním systému to není možné stoprocentně zaručit,“ poznamenal manažer technické podpory Esetu Petr Matějíček.

Útočníci se podle ředitele společnosti Coding Bear Miroslava Fuksy nezastaví, stále budou hledat nové chyby, které už nikdo neopraví. „Díky tomu budou moci snadno napadnout operační systém uživatele,“ podotkl.

Podle ředitele cloudových služeb společnosti Algotech Petra Loužeckého se tento problém netýká jen koncových stanic s Windows 7, ale i serverových řešení ve firmách, kde je riziko ještě vyšší. Podle některých odhadů jsou zastaralé Windows ve dvou pětinách tuzemských menších firem. Organizace počítače s Windows 7 přitom dennodenně používají nejen v kancelářích při práci, ale také například ve výrobě či v poskytování zdravotní péče.

Nárůst prodeje licencí

Největší tuzemský prodejce elektroniky Alza.cz zaznamenal v souvislosti s koncem Windows 7 nárůst prodeje elektronických licencí pro Windows 10 na trojnásobek.

Některé starší počítače nemusí plnit všechny požadavky pro fungování novějšího systému, v tom případě je možností i pořízení nového přístroje, který pokud stojí na operačním systému Microsoftu, tak by měl být vybaven „desítkami“. Ovšem požadavky na Windows 7 a 10 jsou velmi podobné, takže taková výměna by neměla být nezbytně nutná.

Windows 7 končí (zdroj: ČT24)

Podle e-shopu Mall.cz je největší zájem o operační systém Windows 10 Home v české verzi. Druhým nejprodávanějším produktem je Windows 10 Professional v české a anglické verzi. Prodej počítačových sestav s už nainstalovaným operačním systémem vzrostl za poslední měsíc o 60 procent. „Trend je mezi zákazníky jasný, z 90 procent pořizují elektronické licence, jejichž obliba roste na úkor fyzické krabicové varianty,“ dodala mluvčí Pavla Hobíková.