Astronauti na ISS opravují přístroj na hledání antihmoty. Třetí fázi mají úspěšně za sebou

Astronauti Luca Parmitano a Drew Morgan v pondělí úspěšně zvládli už třetí pracovní směnu vně Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). S další fází opravy detektoru kosmického záření Alpha Magnetic Spectrometer (AMS) začali ve 12:31. Přímý přenos z šest a půl hodiny trvající pracovní směny vysílala na webu televize NASA.

AMS je experimentální modul částicové fyziky pro měření kosmického záření. Jedním z jeho úkolů je hledat důkazy o existenci antihmoty. Za projektem stojí více než pět desítek institucí z 16 zemí. Na přípravě zařízení se podílela i brněnská společnost G.L. Electronic. 

Parmitano a Morgan zahájili údržbu a opravu AMS v pátek 15. listopadu, kdy se jim podařilo splnit všechny naplánované úkoly spojené s výměnou chladicího systému a opravou úniku chladicího média. Následující pátek mimo jiné připravili elektrickou kabeláž pro pozdější zapojení a také pomocí nástroje připomínajícího pákové kleště přestřihli osm nerezových trubek chladicího systému.

Práce na směny

Při pondělním výstupu do volného vesmíru se podařilo splnit všechny hlavní naplánované úkoly. Astronauti nainstalovali na povrchu orbitálního komplexu novou pumpu chladicího systému a připojili ji k trubkám, jež přestřihli při minulém výstupu. Jelikož postupovali rychleji, než se očekávalo, podařilo se jim ještě nad rámec hlavních úkolů na trubky nainstalovat speciální krycí pokrývku. Tím si ulehčili práci pro čtvrtý a poslední plánovaný výstup.

Podle NASA byly operace riskantní, protože přestřihnutím trubek vznikly na povrchu stanice ostré kraje. Těch se obvykle snaží inženýři vyvarovat, protože kvůli nim hrozí narušení vnějšího pláště skafandrů, což by mohlo astronauty ohrozit na životě.

Při dalším výstupu mají astronauti za úkol zkontrolovat, zda všechny propojené trubky těsní a zda jimi bez problémů obíhá chladicí médium. Pokud bude vše v pořádku, AMS bude moci být znovu uveden do provozu a začne znovu sbírat data. O případné další práci na AMS má NASA rozhodnout později.

Parmitano, který je nyní velitelem šestičlenné posádky ISS, v pondělí završil svůj pátý výstup do otevřeného kosmu, jeho kolega Morgan už šestý. Podporu jim z paluby ISS poskytovala americká astronautka Jessica Meirová, která obsluhovala mobilní robotický servisní systém Canadarm2. Celkově šlo už o 224. servisní úkon vykonaný vně ISS.

Současnou šestičlennou posádku Mezinárodní vesmírné stanice tvoří vedle Parmitana, Morgana a Meirové také americká astronautka Christina Kochová a ruští kosmonauti Alexandr Skvorcov a Oleg Skripočka.