Západ USA zasáhla bombogeneze. Masivní pokles tlaku způsobil obří bouři, která narušila dopravu

Západní pobřeží Spojených států zasáhly těsně před Díkůvzdáním silné bouře, které omezily leteckou dopravu i silnice právě v době, kdy Američané nejvíc cestují.

Bouře zasáhla zejména oblast u hranice mezi Kalifornií a Oregonem, bude pokračovat až do pátku. Doprovází ji prudké poklesy teplot, nárazy větru o síle podobné hurikánu, vysoké vlny a velké množství srážek – dešťových i sněhových.

Předpovědi uvádějí, že vítr může překročit rychlost 150 kilometrů v hodině, jedenáctimetrové vlny a v Sierra Nevadě až 120 centimetrů nového sněhu. Oblastem mezi San Diegem a Salemem zase hrozí silné srážky.

„Tohle není obyčejná bouřka,“ varovala Národní meteorologická služba a současně doporučila, ať lidé větru přizpůsobí své chování a především cestovní plány. Sílu bouřky signalizoval rekordní propad tlaku – klesl na 975 milibarů, což překonalo dosavadní kalifornský rekord 978 milibarů. Obecně platí, že čím nižší tlak, tím silnější bouře.

Ze středy na čtvrtek se už bouře projevila, způsobila odložení letů a také zácpy na dálnicích, zejména na silnici Interstate 5 v Kalifornii, která musela být dokonce uzavřena. Řešilo se také 360 tisíc výpadků proudu. Bouře přinesla i déšť, který uhasil rozsáhlý požár u Santa Barbary.

Co je bombogeneze

V českém prostředí se tomuto jevu neodborně říká také cyklonální bomba nebo meteorologická bomba. I evropské pojmenování „explozivní cyklogeneze“ ukazuje jeho sílu a dynamičnost.

Bombogeneze je vlastně řada procesů, díky nimž dojde v centru tlakové níže k výraznému poklesu tlaku. Nejčastěji nastává během zimy, většinou nad oceánem, ročně se jich vyskytne několik desítek. Nebezpečné je, pokud se vyskytnou poblíž pevniny – což se nyní stalo.

Taková cyklona se totiž vyvíjí velmi rychle a dochází tedy k velmi prudké změně počasí, jde především o extrémně silný vítr a mnohdy i intenzivní srážky. Při poklesu teploty se tyto dva jevy spojí v blizard – bouři doprovázenou vysoce zvířeným sněhem.

Tyto bombogeneze jsou sice typické zejména pro Spojené státy, ale objevují se i v Evropě; asi nejznámější a současně nejničivější byla v poslední době bouře Lothar, která roku 1999 způsobila miliardové škody a připravila o život asi 140 lidí.