U atolu Midway se našly vraky dvou japonských letadlových lodí. Kagu a Akagi tam za války zničily americké bomby

Nález vraku letadlové lodi Kaga (zdroj: ČT24)

Výzkumníci nalezli v Tichém oceánu vraky dvou japonských letadlových lodí, které potopili Američané během bitvy u Midway za druhé světové války. Patřily mezi sedm plavidel, které šly ke dnu během tohoto klíčového válečného střetnutí z léta 1942.

Akagi i Kagu zásadně poničily americké střemhlavé bombardéry SBD Daunteless, jimž se podařilo plavidla zasáhnout nejméně dvěma, respektive čtyřmi pumami. O záchranu japonských lodí se pokusily císařské torpédoborce, ale ukázalo se, že poškození jsou příliš vážné, takže japonskému námořnictvu nezbývalo nic jiného než obě lodě nakonec potopit.

Na palubě Kagy zahynulo 814 mužů a šlo o nejhorší japonskou ztrátu v bitvě u Midway. Na Akagi zemřelo 263 mužů.

V hlubinách Tichého oceánu ležely vraky dlouhá desetiletí, než je vědci zkoumající bývalé rozsáhlé bojiště konečně celé objevili. „Předáváme všechny tyto informace Velitelství námořních dějin a dědictví. Archeologové a historici pak tato data projdou a budou se z nich snažit vyvodit, co se s ní v minulosti stalo,“ vysvětluje Rob Kraft, který práce u vraků vede.

Zadní část lodi Kaga, konkrétně část zadní pravoboční galerie s protiletadlovými „hnízdy“, objevili američtí oceánografové už v roce 1999. Leží v hloubce přes pět tisíc metrů a je tedy v podstatě nedostupná. Přes dvacet let ale nebyl nikde v okolí k nalezení zbytek trupu. Aktuálním objevem došlo k obratu, najít se navíc podařilo i další loď. 

Ani jednu z lokalit pátrací týmy kvůli pietě neprozradí veřejnosti – té musí stačit přibližná poloha kolem Midwayských ostrovů. „Tato místa držíme v tajnosti, protože jde o válečné hroby. Chceme se ujistit, že zůstanou chráněna a bude zachována důstojnost, kterou si zaslouží,“ vysvětlují výzkumníci.

Bitva, která změnila válku

U atolu Midway chtělo Japonsko zasadit ránu americké armádě, a potvrdit svou nadvládu v Tichomoří. Stal se ale pravý opak a mezi 3. a 7. červnem 1942 se námořnictvu a letectvu USA podařilo zastavit dosavadní směřování války v Pacifiku; podle historiků k obratu v neprospěch Tokia došlo i kvůli podcenění amerických sil a rozptýlení těch japonských.

„Víme, co se tam stalo. Když ale vidíte tyto vraky na dně oceánu, dostanete úplný pohled na to, jaká je cena války. Vidíte všechny škody, které utrpěly,“ říká historik Frank Thompson.

Kaga  a Akagi jsou zatím jediné objevené vraky z bitvy u Midway, ke dnu tehdy šlo celkem sedm lodí. Na japonské straně všechny čtyři letadlové a jeden křižník, na americké jedno letadlové plavidlo a jeden torpédoborec. Jak autoři vzácného nálezu uvádějí, nejde jen o cenný vhled do průběhu bitvy. „Ctíme tím naše vojáky, jde i o vzdělávání a oživování historie pro budoucí generace,“ popisuje Rob Kraft. 

Kaga stála u útoku na Pearl Harbor

Japonská letadlová loď Kaga vznikla už roku 1921, tehdy jako bitevní loď. Protože kvůli mírovým dohodám nesměli Japonci bitevní lodě vyrábět, byla přestavěná na letadlovou loď. A protože nevznikla jako originální „letadlovka“, trpěla taky celou řadu neduhů.

Loď nesla jen omezené množství letadel, zato byla vybavená příliš velkým množstvím děl, která neměla mnoho šancí na využití. Japonští stratégové totiž roli letadlových lodí podceňovali, a proto nebyla přestavba důsledná – měla například ještě tři letové paluby.

V prosinci 1941 se Kaga zúčastnila útoku na Pearl Harbor, její bombardéry provedly útoky na americké bitevní lodě Arizona, Tennessee nebo Oklahoma. Po této úspěšné operaci, při níž se podařilo zničit jádro amerických vojenských plavidel v Pacifiku, se zapojila do dalších operací v Tichém oceánu. Podporovala útoky na Rabaul a Jávu, provedla nálet na Port Darwin.

Akagi válčila proti Číně

Akagi byla první velkou letadlovou lodí japonského císařského námořnictva. Také ona vznikla přestavbou lodi, konkrétně bitevního křižníku. Podobně jako Kaga měla původně tři letové paluby, ale během přestavby od října 1935 do srpna 1938 byla přestavěna na klasickou letadlovou loď s jednou palubou a palubním ostrovem.

Během druhé čínsko-japonské války se zúčastnila operací u čínských břehů. Na počátku druhé světové války v Tichomoří byla vlajkovou lodí Nagumovy Kidó Butai – prvního úderného svazu letadlových lodí v historii. Vedla útoky na Pearl Harbor, na Rabaul a Kavieng, na Port Darwin a zúčastnila se rovněž operací proti Jávě. V březnu a dubnu 1942 vedla výpad do Indického oceánu a v červnu měla podporovat invazi na atol Midway.