Vědci vypumpovali žraločí žaludky. S překvapením našli vrabce nebo datly

Jedni z největších žraloků světa se živí mimo jiné i zpěvnými ptáky. Odhalil to největší výzkum žraločích mláďat, kterým vědci pumpovali žaludky. Téměř polovina jich měla ve vnitřnostech zbytky ptáků žijících na souši.

Žraloci tygří jsou vrcholoví predátoři – až pět metrů velké paryby, které si poradí i s delfínem. Ale současně jsou známí jako „plovoucí popelnice“; pozřou téměř všechno, co se k nim přiblíží – od želv až po pneumatiky.

Ale než dorostou do velikosti, kdy mohou pohltit něco tak velkého, mají mladí žraloci tygří poněkud odlišný jídelníček: jeho většinu tvoří ptáci. A nejsou to mořští ptáci jako pelikáni nebo racci, ale obyčejní suchozemci – vrabci, holubi nebo datli. Mořští biologové to popsali v odborném časopise Ecology.

„Žraloci tygří uvidí snadnou kořist a hned se po ní vrhnou, to víme už dlouho. Ale překvapilo mě, když jsem se dozvěděl, že žerou i zpěvné ptáky – myslel jsem si, že jdou spíš po těch mořských,“ uvedl Kevin Feldheim, přírodovědec, který se na výzkumu podílel. „Byl to jeden z nejskvělejších projektů, na kterých jsem se podílel, pomocí analýzy DNA.“

Hlavním autorem studie je Marcus Drymon. Jeho tým lovil mladé žraloky tygří, vypumpoval jim žaludky a pak je vrátil do moře. Celkem vědci analyzovali vnitřnosti 105 žraloků, z nich mělo 41 v útrobách zbytky mrtvých ptáků.

Ptáci, kteří končí jako žraločí oběd

Většina jich byla už částečně natrávená, takže se ukázalo být nemožné řádně je identifikovat. A proto museli biologové využít pomoci genetiků, kteří z natrávených obsahů žaludků dokázali zjistit, co bylo původně jejich obsahem. „Nebyli tam žádní racci, pelikáni, kormoráni – prostě žádný druh mořských ptáků,“ popsal Drymon. „Všechno to byli suchozemští ptáci, ty druhy, které žijí normálně za vaším domem.“

Není to poprvé, co nějaká studie prokázala, že tygří žraloci žerou ptáky. „Na Havaji existuje místo, kde se učí létat mláďata albatrosů. A dospělí žraloci tygří tam na ně číhají,“ uvedl Feldheim. Nová studie je ale první, která ukazuje, že žraloci se živí zpěvnými ptáky žijícími primárně na pevnině. Jak je to možné?

Podrobnější analýza ukázala příčinu: výzkum probíhal v Mexickém zálivu právě v době, kdy tam vedl migrační tah, ve vrcholu sezony. „Doba, kdy žraloci žrali ptáky, korelovala s maximální migrací daného druhu nad mořem,“ dodává profesor Drymon. Podle něj jen žraloci požírají ptáky, kteří unavení po dlouhém letu padají do moře. Pro žraloky jsou navíc snadnější kořistí, protože na rozdíl od ptáků mořských jsou ve vodě zcela neobratní. 

Nový výzkum má podle jeho autorů významný dopad na to, co víme o tomto druhu žraloků. Může pomoci s lepším pochopením toho, jak se tato ohrožená zvířata chovají a jak jsou přizpůsobivá.