Problém pro ruský vesmírný program: Kazachstán si zřejmě chce vzít zpět kosmodrom Bajkonur

Kazachstán uvažuje o zrušení smlouvy o dlouhodobém pronájmu kosmodromu Bajkonur Rusku. Uvedla to agentura Interfax s odvoláním na zdroje v kazašské vládě. Dohodu, uzavřenou v polovině 90. let minulého století, chce prý Kazachstán zrušit postupně, v současné době vláda podle Interfaxu zvažuje výhody a nevýhody.

„Zrušení ruského nájmu je skutečně na pořadu dne, pozorně to analyzují kazašské státní orgány,“ řekl agentuře Marat Nurgožin, který je ve vládě spoluodpovědný za obranný a kosmický průmysl.

Výpověď smlouvy podle něj Kazachstán „ústně“ projednával i s vedením ruské kosmické agentury Roskosmos. Rusko má startovací plochy v Bajkonuru pronajaty do roku 2050.

Pronajaté město

V jihokazašské stepi si Rusko pronajalo nejen kosmodrom, ale i město Bajkonur, kde žije kolem 80 tisíc lidí. Za pronájem podle dostupných údajů platí ročně devět miliard rublů (3,2 miliardy korun).

Vedení města dekretem společně jmenují prezidenti Ruska a Kazachstánu, město ale fakticky řídí ruské správní úřady. Kazachstán v Bajkonuru udržuje prezidentského zmocněnce a styčného policejního důstojníka, kteří koordinují postup ruských a kazašských úřadů.

Rusko postupně starty kosmických raket z Bajkonuru přesouvá do nově budovaného kosmodromu Vostočnyj v Amurské oblasti na Dálném východě. Těžiště kosmických startů se k roku 2030 má přesunout právě do Vostočného a rovněž na polární kosmodrom Pleseck.

Roskosmos počítal s tím, že z Bajkonuru budou po tomto datu startovat jen automatické sondy. Kazachstán údajně plánuje, že z Bajkonuru vytvoří mezinárodní kosmické centrum fungující na komerčním základě.