Izrael posílá sondu na Měsíc. Chce se zařadit po bok Ruska, USA a Číny

Izrael doufá, že se stane čtvrtou zemí na světě, jejíž automatická sonda úspěšně přistála na Měsíci. Sonda Berešit odstartuje z Floridy v pátek ráno na palubě soukromé rakety Falcon 9 americké společnosti SpaceX. Pokud bude mise úspěšná, čtyřnohé vozítko bude zároveň nejmenším a nejlevnějším zařízením, které na Měsíci přistálo, napsal list The Times of Israel. Izraelská nezisková organizace SpaceIL, která za projektem stojí, proto doufá, že vyslání sondy vstoupí do historie.

Na projektu se podílí i izraelská státní společnost Israel Aerospace Industries (IAI). Podle šéfa SpaceIL Ida Antebyho a generálního manažera vesmírné divize IAI Ofera Dorona raketa obletí nejméně šestkrát Zemi a na Měsíci by měla přistát 11. dubna. Projekt, který přišel na 100 milionů dolarů (téměř 2,3 miliardy korun), je bezmála celý financován z peněz soukromých dárců, zejména od prominentních židovských filantropů.

Vozítko má v průměru dva metry, je 1,5 metru vysoké a stojí na čtyřech nohou. Je vybaveno mimo jiné zařízením, které bude měřit magnetické pole Měsíce.

Organizace SpaceIL se v uplynulých měsících v Izraeli snažila svým projektem přilákat pozornost veřejnosti. Její představitelé navštěvovali školy po celé zemi a i v televizi se objevily reklamy, které stavěly Izrael po bok světových velmocí. Úspěšné přistání automatické sondy na Měsíci zatím provedly jen Rusko, USA a Čína. Člověka na Měsíci pak zatím měly jenom Spojené státy.

Měsíční mise pod Davidovou hvězdou

Izraelský projekt započal v roce 2011, kdy několik inženýrů založilo organizaci SpaceIL, aby se účastnila soutěže LunarX Prize. Tu vyhlásila společnost Google, která chtěla částkou 20 milionů dolarů odměnit toho, kdo jako první dostane na Měsíc své robotické vozítko, přesune ho po trase aspoň 500 metrů a vyšle na Zemi záběry z jeho pohybu. Soutěž byla loni zrušena, protože úkol v daném termínu nikdo nestihl.

Organizace SpaceIL ale získala finance od různých sponzorů, včetně jihoafrického miliardáře Morise Kahna či rodiny amerického magnáta Sheldona Adelsona.

Start byl původně naplánovaný na leden, poté byl přesunutý na 13. a pak na 18. únor. Berešit ponese do kosmu raketa společnosti SpaceX, která patří miliardáři Elonu Muskovi. Kromě izraelského zařízení bude na palubě také indonéský komunikační satelit PSN6.