Rizikové množství zubní pasty používá skoro polovina amerických dětí. Na vině může být její sladkost

Přibližně čtyřicet procent amerických dětí používá nebezpečně velké množství zubní pasty. Varování obsahuje zpráva vládního Střediska pro kontrolu nemocí a prevenci (CDC). Podle lékařů to může znamenat větší riziko nežádoucího zbarvení zubů.

Američtí experti podle CDC doporučují, aby děti na kartáček z tuby vytlačily objem pasty zhruba o velikosti hrášku. Místo toho podle průzkumu pokrývají plochu kartáčku z poloviny nebo i celou.

Nadměrné množství zubní pasty používá odhadem 40 procent tamních dětí ve věku od tří do šesti let.

Důvodem může být podle této zprávy fakt, že dětská zubní pasta je sladká, a tedy pro děti velmi chutná. Místo, aby si s ní čistily zuby, tak ji olizují a jí jako sladkost.

Jak si čistit zuby

Každý člověk starší dvou let by si měl podle doporučení CDC i WHO čistit zuby dvakrát denně. Objem použité pasty by měl odpovídět věku člověka. Třeba děti do tří let by měly použít množství pasty jenom o velikosti rýžového zrna, starší pak o zmíněné velikosti hrášku.

„Neměly by to polykat jako laskominu, rodiče by o množství pasty měli mít přehled,“ upozornila ve zprávě CDC dětská zubařka Mary Hayesová.

Zubní pasty většinou obsahují fluorid, jehož nadměrné užití v dětském věku může vyvolat takzvanou zubní fluorózu, nežádoucí zabarvení zubů, upozorňují američtí vědci. Podle dřívějších studií postihuje až dvě pětiny amerických dětí.

Podle výzkumu CDC si v USA dvakrát denně čistí zuby 60 procent dětí. Přibližně pětina amerických dětí si podle nové zprávy v raném mládí nečistí zuby vůbec.