Přírodovědci popsali nový druh hada. Našli jej v břiše jiného hada už před 42 lety

V odborném časopise Journal of Herpetology popsali vědci dosud neznámý druh plaza. Jedná se o hada, kterého objevili mrtvého už před 42 lety v břiše jiného hada. Exemplář, jenž má hned několik unikátních znaků, vědci zařadili nejen do samostatného druhu, ale vyčlenili pro něj dokonce nový rod. Živého zástupce tohoto druhu se stále najít nepodařilo.

Jediným – dnes už důkladně popsaným – kusem je tedy ten, kterého vědci našli před více než čtyřmi desítkami let v trávicím traktu jiného hada – korálovce.

Tohoto prudce jedovatého hada, který loví menší hady a vcelku je polyká, odkoupili biologové v roce 1976 od dělníků z palmové plantáže v mexickém státě Chiapas. A až při pitvě zjistili, jaký unikát povečeřel.

Zhruba třiceticentimetrový had se od svých dosud známých příbuzných liší tvarem lebky, sérií trojúhelníkových šupin vytvářejících nepravidelný vzor i 14 krátkými tupými zuby v horní čelisti. Na počest místa nálezu i svého posledního úkolu dostal jméno Cenapis enigma znamenající „záhadný had-večeře“. 

Biologové jej vystavili v muzeu a dlouhých 42 let marně pátrají po dalším zástupci tohoto druhu. Podle herpetologů jde o důkaz toho, jak umí být některé druhy plazů tajnůstkářské a jak dobře se dokáží ukrývat před světem. Je také možné, že v oblasti postižené těžbou tento druh už dávno vyhynul.