Díra na ISS nemohla být vyvrtaná zevnitř, tvrdí ruští experti po průzkumu stanice

Ruští kosmonauti Oleg Kononěnko a Sergej Prokopjev během téměř osmihodinové pracovní směny vně Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) našli a prozkoumali záhadný otvor v plášti ruské lodě Sojuz MS-09. Pořídili fotografie a videa a odebrali vzorky, které mají analyzovat ruští experti na Zemi. Kvůli zhruba dvoumilimetrové trhlině v létě unikl vzduch a v ISS klesl tlak. Posádka nebyla v ohrožení a trhlinu brzy hermeticky zakryla.

Dvojice kosmonautů se během výstupu do volného kosmického prostoru na otvor podívala zvnějšku. Kononěnko, který na ISS dorazil teprve minulý týden, nejdřív musel s pomocí nářadí proříznout izolaci a ochranný štít. Kosmonauti pak pořídili snímky a odebrali vzorky.

Komplikovaná a fyzicky náročná směna trvala téměř osm hodin, tedy zhruba o hodinu a půl déle, než se plánovalo. Podle serveru Newsru.com Rusům dokonce chybělo jen 28 minut do nového rekordu v délce pobytu ruského kosmonauta v otevřeném vesmíru.

Podle listu Kommersant ale Kononěnko a Prokopjev ani tak nestihli všechny úkoly, konkrétně pokrýt místo, kde na plášti pracovali, dodatečným izolačním a ochranným materiálem a upevnit jej svorkami. Řídicí středisko na Zemi se totiž rozhodlo do této práce nepouštět. Kosmonauti rovněž nezvládli odebrat kontejnery se vzorky pro dva experimenty. Tento úkol ale podle Kommersantu nebyl prioritní a mělo k němu dojít jenom v případě, že by na něj zbyl čas.

Trhlina podle všeho nevznikla zevnitř

Původně se uvažovalo o tom, že otvor v plášti lodě mohl způsobit náraz mikrometeoritu. Později šéf ruské vesmírné agentury Roskosmos Dmitrij Rogozin řekl, že za problémem je technická chyba způsobená lidskou rukou. Dodal, že šlo o poškození zvnitřku lodi, které mohlo být i úmyslné.

Na ruských sociálních sítích se v této souvislosti objevily spekulace, že otvor možná vyvrtali američtí členové posádky orbitálního komplexu, aby si vynutili dřívější návrat na Zemi jednoho z nich kvůli nemoci. To ale Rogozin odmítl.

Čerstvé poznatky z obhlídky záhadné trhliny podle serveru Newsru.com naznačují, že nemohla být vyvrtána zevnitř: přinejmenším kosmonauti na materiálu ochranného štítu a izolace, který museli odřezat, nezaznamenali žádné stopy po vrtáku.

Odebrané vzorky, které se na Zemi vrátí 20. prosince, prozkoumají podle Rogozina vyšetřovatelé. V současnosti se podle serveru zkoumají hypotézy o poškození pláště lodi jak zevnitř, tak zvenčí, v obou případech není vyloučen ani zlý úmysl, ani chyba při vrtání.

Sojuzem MS-09 by se pak měli 20. prosince vrátit Prokopjev, americká astronautka Serena Auňónová Chancellorová a německý astronaut Evropské kosmické agentury (ESA) Alexander Gerst.