Sedm neznámých hrobek. V Egyptě našli desítky kočičích mumií

Archeologové u Káhiry objevili sedm hrobek, které obsahovaly desítky mumií koček spolu s dřevěnými sochami zobrazujícími další zvířata a ptáky. O objevu novináře informoval generální tajemník egyptské nejvyšší rady pro památky Mustafá Vazírí.

K objevu došlo na významném archeologickém nalezišti Sakkára, které leží jižně od Káhiry; Sakkára sloužila jako nekropole významného staroegyptského města Mennoferu od počátku egyptské historie až do konce starověku.

Většina nalezených sošek zobrazuje kočky, což je podle archeologů další důkaz toho, jakou úctu staří Egypťané těmto zvířatům prokazovali. Další zobrazovaly lva, krávu či sokola. Pokud jde o zvířecí mumie, starověcí obyvatelé Egypta kočky a jiná zvířata uctívali a přípravě jejich cesty k posmrtnému životu věnovali náležitou péči. Zvířata podle všeho mumifikovali stejně důkladně jako lidi.

Půlroční výzkum

Všechny předměty byly objeveny za uplynulých šest měsíců. A když se v oblasti chystalo zveřejnění objevů, archeologové nalezli ještě další dveře do hrobky, která je dosud uzavřená, uvedl Vazírí. Experti ji plánují otevřít v několika následujících týdnech. 

Egypt doufá, že nové archeologické nálezy posílí cestovní ruch. Od svržení někdejšího autokratického prezidenta Husního Mubaraka v roce 2011 totiž turistika značně utrpěla, především kvůli násilnostem. Cestovní ruch tvoří významnou část egyptské ekonomiky.