Osmiletá dívka náhodou objevila v jezeře ve Švédsku 1500 let starý meč v téměř dokonalém stavu

Osmiletá dívka v létě objevila v jezeře na jihu Švédska 1500 let starý meč z předvikingského období. Nález vzbudil mezi archeology a historiky velký zájem, informoval zpravodajský server BBC.

Saga Vaneceková, která má podle serveru The Local švédské a americké občanství, objevila meč v jezeře Vidöstern během letních prázdnin. Původně se stáří meče odhadovalo na 1000 let, později ale experti a místní muzeum oznámili, že jde o 1500 let starý předmět, který tedy pochází ještě z předvikingského období.

„Každý den se vám nestává, že v jezeře stoupnete na meč,“ uvedl Mikael Nordström z místního muzea. Letošní suché léto ve Švédsku totiž způsobilo pokles hladiny jezera Vidöstern v kraji Jönköping, což pravděpodobně přispělo k nálezu meče.

Místo nálezu meče
Zdroj: jonkopingslansmuseum.sk

„Cítila jsem něco ve vodě, tak jsem to zvedla. Mělo to rukojeť a já jsem šla za tátou, abych mu řekla, že to vypadá jako meč,“ řekla dívka v rozhovoru na švédské rozhlasové stanici Sveriges Radio.

Otec Andy Vanecek se nejprve domníval, že Saga našla podivně tvarovanou větev. O něco později s kamarádem dospěl k závěru, že jde o starodávný předmět. Místní muzeum, které má na starosti konzervaci artefaktu, uvedlo, že předmět byl velmi dobře zachován – meč byl téměř nepoškozený.

Část nálezu
Zdroj: jonkopingslansmuseum.sk

Muzeum a místní úřad po dívčině nálezu pátraly po dalších možných historických pokladech a objevily brož ze třetího století. Archeologický průzkum podle muzea bude pokračovat.

Artušovská legenda

Příběh médiím připomíná slavnou artušovskou legendu o Paní z jezera, která se vynořila z vod a darovala meč Excalibur králi Artušovi. Ten pak byl osobní zbraní vládce až do jeho smrti - pak se vrátil zpět do jezera. Tímto jezerem mělo být cornwallské Dozmary Pool - shodou okolností právě tam vloni touto dobou našla středověký meč sedmiletá dívka. 

Kvůli slavnému filmu Excalibur z roku 1981 se Excalibur, meč z jezera, ztotožňuje s jinou slavnou artušovskou zbraní - „Mečem z kamene“. Ten byl ale v původních příbězích zcela jinou zbraní, která s Excaliburem nijak nesouvisela.