Primatoložka Jane Goodallová pro ČT: V některých oblastech se jí šimpanzí maso

UK Goodallová (zdroj: ČT24)

Lidé jsou pro šimpanze hrozbou. Ničí jim životní prostředí, kácí lesy, a dokonce je loví kvůli masu nebo jejich mláďata prodávají do cirkusů. V pořadu Události, komentáře to uvedla světově proslulá britská bioložka Jane Goodallová, která hovořila například také o tom, co ji na primátech nejvíc překvapilo, nebo předvedla, jak šimpanzí mláďata reagují na lechtání.

Zkoumat primáty začala téměř před šedesáti lety, když jako šestadvacetiletá  odjela studovat šimpanze v jejich přirozeném prostředí na území dnešní Tanzanie. 

Jane Goodallová tak ve své době podnikla velmi ojedinělý krok, díky kterému víme, že šimpanzi jedí maso, válčí mezi sebou nebo umí používat nástroje či projevovat emoce, zkrátka že tento primát toho má s člověkem společného mnohem více, než se dříve předpokládalo.

Nejvíc ji během studia šimpanzů překvapilo, když odhalila, že vedou války. „Nejdřív jsem si říkala, že šimpanzi jsou jako my, akorát hodnější, a byl to velký šok, když jsem potom zjistila, že jsou schopni násilí a brutality stejně jako my,“ řekla České televizi slavná etoložka Jane Goodallová v pořadu Události, komentáře. „Takže když se podíváme na tu primitivní válku, tak máte samce z větší komunity, kteří uplně zničí menší komunitu a převezmou její teritorium,“ popsala.  

Zejména samci, když soutěží o dominanci, tak můžou i házet kameny a ukazují si pěsti. Připomínají mi i některé politiky.
Jane Goodallová

Šimpanzi tak řeší vzájemné spory podobně jako lidé. „Pokud jsou samci skutečně naštvaní, tak na sebe útočí,“ řekla pro Události, komentáře Goodallová, která byla před dvěma lety také hostem pořadu Hyde Park Civilizace. „Zejména samci, když soutěží o dominanci, tak můžou i házet kameny a ukazují si pěsti. Připomínají mi i některé politiky,“ dodala. 

V čele šimpanzí komunity stojí alfasamec, který aby se do vedení tlupy dostal, musí porazit svého předchůdce: „Nejdelší vláda, kterou jsem zažila, byla deset let. Někteří jsou třeba méně inteligentní, takže vydrží jenom rok a půl,“ vysvětlila Goodallová.  

Šimpanzi jako ohrožený druh

Život primátů v současné době ohrožuje jejich velmi blízký příbuzný – člověk. „Lidé jsou obrovskou hrozbou z mnoha důvodů. Ničíme jim prostředí, ve kterém žijí. Dřevorubci, doly a tak dále,“ řekla ČT Goodallová a zdůraznila, že nebezpečí představují i místní populace, které ničí lesy a loví šimpanze za účelem prodeje jejich masa. „To je taky problém, protože v některých oblastech světa se jedí šimpanzi.“ 

  • Jedná se o vědní obor v rámci zoologie, který se zabývá studiem chování živočichů, rozeznáváním jeho vrozených a naučených složek, ontogenetického i fylogenetického vývoje vzorců chování a významu určitých vzorců chování pro přežívání daného druhu. Etologie jako vědní obor vykrystalizovala až na přelomu 19. a 20. století, nicméně práce zabývající se chováním zvířat lze najít daleko před tímto datem. Za zakladatele etologie jsou považováni Konrad Lorenz, Erich von Holst, Karl von Frisch a Nikolaas Tinbergen.
  • Zdroj: Wikipedie

„A v posledních letech se dokonce výskyt této praktiky zvýšil. Oni (pytláci) kradou matkám děti. Matky zabíjí a mláďata potom prodávají do cirkusů v Asii,“ upozornila bioložka s tím, že člověk tak má v současnosti negativní vliv na počty šimpanzů, kteří navíc nedisponují vůbec žádnou odolností vůči lidským nemocem.   

Během rozhovoru přišla řeč také na to, že se šimpanzi vzájemně lechtají. V té souvislosti Goodallová názorně předvedla, že šimpanzí mláďata vydávají při lechtání stejné zvuky jako lidé.  

Světoznámá bioložka Jane Goodallová byla hostem ČT24 (zdroj: ČT24)

Pokud by měla Goodallová možnost dalších pětapadesát let zkoumat nějaké další zvíře, možná by to byli sloni, uvedla závěrem rozhovoru s tím, že si ale nemyslí, že by si mohla vybrat nějaké víc fascinující zvíře, než jsou šimpanzi.  

  • Britská bioložka a primatoložka. Specializuje se na šimpanze. Po studiu na Oxfordu odcestovala do Keni, kde šimpanze zkoumala spolu se slavným primatologem Louisem Leakeyem. Goodallová studovala šimpanze ve volné přírodě v Národním parku Gombe v Tanzanii. Její pozorování mimo jiné ukázalo, že dokážou využívat nástroje, projevují emoce nebo loví pro maso. V roce 1977 založila Institut Jane Goodallové, který usiluje o ochranu šimpanzů a jejich příbuzných druhů. V roce 1991 založila organizaci Roots & Shoots, která sdružuje stovky mladých lidí z více než 120 zemí světa, kteří usilují o ochranu zvířat a životního prostředí.