Boj se změnou klimatu se ekonomicky vyplatí, tvrdí nová studie

Důsledný boj proti změnám klimatu může světové ekonomice přinést do roku 2030 nejméně 26 bilionů dolarů (578,6 bilionu Kč). Vyplývá to ze studie Globální komise pro ekonomiku a klima, která se snaží rozptýlit obavy, že odklon od fosilních paliv bude mít negativní dopad na hospodářský růst.

Prezident USA Donald Trump prohlásil, že jeho země odstoupí od pařížské dohody o klimatu z roku 2015, jinak by USA zatížil „obrovskou finanční a ekonomickou zátěží“. Je v tomto pohledu ale spíše osamocený.

Globální komise pro ekonomiku a klima, jejímiž členy jsou bývalí premiéři, představitelé podniků a ekonomové, soudí, že existuje „bezprecedentní impuls“ k ekologičtějšímu růstu, který by podpořil pracovní místa a ekonomiky. Odvážná opatření v oblasti klimatu by mohla světové ekonomice kumulativně do roku 2030 přinést minimálně 26 bilionů dolarů v porovnání s obvyklým průběhem.

Cesta ke světu bez uhlíku

„Přechod na nízkouhlíkovou cestu je stále vnímám jako nákladný,“ uvedla hlavní autorka studie Helen Mountfordová v rozhovoru s agenturou Reuters. „Touto zprávou se snažíme vrazit další hřebík do rakve těchto názorů,“ řekla.

Chytřejší investice do čistší energie, měst, potravin a využívání půdy, vody a průmyslu by mohly do roku 2030 vytvořit 65 milionů nových pracovních míst, což odpovídá pracovní síle Egypta a Británie dohromady, uvedla studie. Přesun od fosilních paliv k čistším zdrojům, jako je větrná a solární energie, by zabránil 700 tisícům předčasných úmrtím v důsledku znečištění ovzduší.

Zpráva doporučuje, aby přední ekonomiky do roku 2020 nasadily vysoké poplatky za emise oxidu uhličitého. Reformy v oblasti dotačních opatření v odvětví energetiky spolu s vyššími cenami uhlíku by mohly do roku 2030 vytvořit příjmy ve výši 2,8 bilionu dolarů ročně.

Americký pohled

Donald Trump, který pochybuje o tom, že skleníkové plyny jsou hlavní příčinou změny klimatu, a chce podporovat uhelný průmysl, prohlásil, že pařížská dohoda by mohla USA do roku 2025 připravit o 2,7 milionu pracovních míst. Studie však předpokládá, že ztráty pracovních míst v oblasti fosilních paliv mohou být více než kompenzovány růstem zaměstnanosti ve sféře obnovitelných zdrojů a stavebnictví.

Navzdory stávajícím opatřením pro zlepšení životního prostředí svět stále nedělá dost, aby zbrzdil růst teplot přinášejících více povodní, vln horka, požárů a zvyšování mořské hladiny, uzavírá zpráva.