Kácet, kácet a kácet. Města v USA přicházejí o 36 milionů stromů ročně

Americká Lesní služba oznámila, že v amerických městech ročně zmizí přes 708 000 metrů čtverečních stromů. Nahrazují je betonové silnice, chodníky i stavby.

Stromy jsou ve městech nesmírně důležité, a to z mnoha různých důvodů. Poskytují životní prostor zvířatům, která dělají města živým prostorem, ochlazují a čistí vzduch a díky tomu snižují spotřebu energie ve městech.

„Z průzkumů veřejného mínění už dlouho víme, že lidé jsou šťastnější ve městech, která dbají na klimatické pohodlí. To zahrnuje nejen dostatek trávy, stromů, parků, kašen a pítek s pitnou vodou. Mnohem více jde o koncepční uvažování, díky němuž se město na jedné straně zahušťuje, aby v jiných částech městského prostoru zbylo místo na nerušenou relaxaci a třeba i novou divočinu,“ popisuje Jan Skalík z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity.

O co člověk přichází, když nemá stromy

Podle amerických údajů se dají ekonomické přínosy stromů ve městech dokonce i kvantifikovat: ročně ušetří asi 18 miliard dolarů. Přesto stromů v amerických městech ubývá. Nový výzkum americké Lesní služby (USDA Forest Service) ukázal, že v letech 2009–2014 ubývalo každým rokem 36 milionů stromů, které pokrývaly přes 175 akrů půdy.

Ve stejné době ve městech přibylo ročně 167 000 akrů zastavěné plochy – to znamená především silnice, domy a chodníky. Autoři vládní zprávy informují o tom, jak rychlý je úbytek stromů ve městech: „Celostátně podíl stromů na městském prostoru poklesl za sledovanou dobu ze 42,9 procenta na 42,2 procenta. Ve třiadvaceti státech je úbytek značný, ve 45 státech znatelný.“

Experti současně vyzdvihují význam stromů pro města: „Stromy zlepšují kvalitu vzduchu i vody, snižují v létě spotřebu energie tím, že ochlazují domy. Snižují hluk, pomáhají s přebytkem i nedostatkem vody a také zlepšují lidské zdraví – díky tomu jsou důležité pro městskou infrastrukturu.“

Největší úbytek hlásí Georgia, Florida a Alabama

Nejvíce stromů ve městech mají v současné době na Rhode Islandu, v District of Columbia, Georgii, Alabamě a Nebrasce. Vůbec největší úbytek zaznamenaly státy Georgia, Florida a Alabama. Naopak nejlépe se mají v tomto ohledu v Maine, kde je 68 procent městské půdy porostlé stromy.

„Městské lesy jsou velmi důležitým zdrojem,“ komentoval výsledky práce její spoluautor Dave Nowak. „Lesníci, plánovači i politici by měli znát trendy v městských lesích i výhody, které přinášejí lidem – pro blaho současné i příštích generací.“