Musk má zpoždění. Letos člověka na Měsíc nevyšle, tvrdí experti

SpaceX tento rok nepošle turisty na výlet kolem Měsíce, jak ještě na začátku letošního roku slibovala. Ambiciózní projekt odloží až do poloviny příštího roku, informují americká média.

„Nový časový harmonogram letu, který byl odložen nejméně do poloviny roku 2019 a pravděpodobně na ještě pozdější dobu, zatím nebyl zveřejněn,“ uvedl deník Wall Street Journal.

„Příčina tohoto zpoždění je dosud nejasná, ale naznačuje to, že technické a výrobní problémy narušují plány zakladatele společnosti SpaceX Elona Muska na zkoumání sluneční soustavy,“ uvedla zpráva.

„SpaceX také čelí pochybnostem o poptávce na trhu s raketou Falcon Heavy,“ tvrdí Wall Street Journal.

Co má v plánu Elon Musk

Turisté by podle doposud zveřejněných plánů Elona Muska létali do kosmu na palubě kosmické lodi Dragon, kterou by na oběžnou dráhu a případně i dál vynesla nejsilnější z flotily nosičů raket SpaceX – Falcon Heavy. Tato nosná raketa provedla přitom svůj první zkušební let před pouhými čtyřmi měsíci.

Mluvčí společnosti SpaceX James Gleeson uvedl v e-mailové zprávě pro tiskovou agenturu AFP, že společnost „plánuje i nadále letět s lidmi k Měsíci, přičemž mnoho zákazníků projevuje rostoucí zájem o tuto cestu“.

SpaceX neuvedla přesnější datum dlouho plánované mise. Poprvé o ní veřejnost informoval zakladatel společnosti Elon Musk na Twitteru roku 2017, kdy plánoval, že by ke startu mohlo dojít „ke konci příštího roku“.

Elon Musk (*28. června 1971, Jihoafrická republika) je americký podnikatel. Spoluvlastnil internetový platební systém PayPal, založil kosmickou společnost SpaceX a spoluzaložil a jako výkonný ředitel vede automobilku Tesla Motors. Zároveň je předsedou společnosti SolarCity, která se v USA zabývá instalací solárních panelů pro domy a chce spustit systém superrychlých vlaků Hyperloop.

Elon Musk
Zdroj: Reuters/Mario Anzuoni

Také už potvrdil, že prvními vážnými zájemci jsou dvě soukromé osoby, které nechtějí být jmenovány. Podle Muska už také oba budoucí vesmírní turisté zaplatili za cestu značnou částku.

Tento výlet by představoval rovnou několik rekordů současně: jednak by se jednalo o nejvzdálenější let soukromé společnosti a současně by šlo o návrat pilotované mise na Měsíc. Spojené státy totiž neposlaly k Měsíci astronauty od doby, kdy NASA uskutečnila misi Apollo v 60. a 70. letech.

Další zpoždění hrozí i NASA

SpaceX také plánuje vyslat ještě letos astronauty na Mezinárodní vesmírnou stanici ISS; to by zase znamenalo, že poprvé od ukončení programu raketoplánu v USA v roce 2011 by se na ISS létalo s lidskou posádkou zase z americké půdy. V současné době k tomu Spojené státy využívají ruských raket.

Společnost SpaceX sdělila vesmírné agentuře NASA, že plánuje takový let nejdříve v prosinci 2018, podle Wall Street Journal však odborníci tento časový harmonogram zpochybňují. Zřejmě i tato část kosmického plánu Elona Muska se zpozdí.