Mrtvý vorvaň nalezený ve Španělsku měl ve střevech 29 kilogramů plastového odpadu

Na konci února byl na pobřeží v jižní části Španělska mořem vyplavený mladý mrtvý vorvaň. Nyní vědci zveřejnili výsledky pitvy. V útrobách mladého a jinak zdravého samce nalezli devětadvacet kilogramů plastového odpadu tvořeného lany, sítěmi, plastovými taškami a barely.

Na pitvě desetimetrového šest tun vážícího obra pracovali experti z El Valle Wildlife Rescue Centre. Domnívají se, že zemřel na zánět pobřišnice – ten vzniká nejčastěji, když se do této části těla dostanou bakteriální nebo houbové infekce. Podle závěrů pitvy se tyto infekce mohly dostat do vorvaně právě kvůli plastu, na který se vážou.

Velryby zničené plastovým odpadem

Podobných případů vědci zaznamenali už více, protože v posledních letech bohužel přibývají. Například roku 2016 podobným způsobem zemřelo třináct vorvaňů; těla měli plná velkých kusů plastu – v těle jednoho z nich vědci našli třináctimetrovou síť, v jiném sedmdesáticentimetrový kus umělé hmoty pocházející z automobilu.

Vloni byl zase na norském pobřeží nalezený vyplavený vorvaňovec zobatý – byl podvyživený a v zoufalém stavu, proto musel být utracen. Při pitvě se ukázalo, že má v těle obrovské množství plastu – například nejméně 30 velkých plastových tašek.

Obsah žaludku vorvaňovce nalezeného v Norsku
Zdroj: University of Bergen

Plastů v oceánech nekontrolovaně přibývá

Množství plastového odpadu znečišťujícího povrchové vody oceánů navíc za poslední roky mnohonásobně vzrostlo. Tvrdí to studie mezinárodního týmu vědců, podle nichž se jen v oblasti mezi Kalifornií a Havajskými ostrovy nachází okolo osmdesáti tisíc tun plastů. Některé z nich prokazatelně pocházejí dokonce z doby před více než třiceti lety.

Podle vědců zjistil tři roky trvající výzkum až šestnáctinásobný nárůst objemu odpadů proti předchozímu podobnému zkoumání. „Toto (výsledek studie) skutečně podtrhuje nutnost rychle zastavit příliv plastů do oceánu a rovněž přijmout opatření k úklidu stávajícího nepořádku,“ uvedl Laurent Lebreton z nizozemské organizace The Ocean Cleanup, která měla ve výzkumu vedoucí roli.

Ve světových oceánech existuje pět zón, v nichž se odpad nejvíce kumuluje, z nichž největší je právě zmíněná oblast mezi jihozápadním pobřežím USA a Havají.

Členové výzkumného týmu analyzovali za pomocí letadel a lodí po dobu tří let plochu znečištěnou odpady. Našli mezi nimi velké množství zbytků převážně rybářských sítí, plastových nádob a balení výrobků.

Droboučké částečky převažují

Pouze čtvrtina z plastů byla menší než pět centimetrů, většina byla ve velmi zachovalém stavu navzdory mnohdy pokročilému stáří. Výzkumníci byli v některých případech schopni z nápisů identifikovat datum výroby, přičemž nejstarší předmět pocházel z roku 1977, dalších sedm z 80. let.

Plastové odpady, které se dostávají do oceánu, se mají tendenci shlukovat do velkých ploch, v nichž se postupně rozpadají a jejich malé částečky mohou být podle expertů v případě konzumace nebezpečné pro mořské živočichy.

Vydáno pod