Přešlechtění psi s krátkými čumáky se dusí. Mají až o 80 procent kyslíku méně než normální psi, varují veterináři

Udýchaní malí psíci jsou pro spoustu lidí symbol roztomilosti, ve skutečnosti jim ale jde o život. Tato přešlechtěná plemena se totiž kvůli plochému a nedostatečně vyvinutému čumáku vlastně celý život dusí. Upozornila na to tuzemská veterinární komora.

V Česku si čím dál více lidí pořizuje plemena malých psů a koček s plochými čenichy. Podobný trend je i ve světě. Chovatelé by si podle Komory veterinárních lékařů ČR měli před jejich pořízením uvědomit, že tato tzv. brachycefalická plemena jsou náchylnější k dýchacím obtížím. Na tiskové konferenci na to upozornili zástupci komory.

Komora nechce vyzývat lidi, aby si tato zvířata nekupovali, ale aby se o nich dostatečně informovali, protože případné plastické operace, které by zvířatům mohly zachránit život, stojí i desítky tisíc korun. Mezi tato plemena patří mopsové, buldočci, ale i některá plemena koček, například perské.

Změna tvaru lebky u britských buldoků za posledních 50 let
Zdroj: Theveterinaryexpert.

Marketingová výhra, psí prohra

Tato zvířata jsou podle  viceprezidentky komory Radky Vaňousové kvůli své roztomilosti používána často v marketingových kampaních a lidé si je nyní více pořizují. Kromě malých čenichů mají velké oči, připomínají tak miminka. „Šlechtěním došlo k extrémnímu zkrácení obličejových částí,“ vysvětluje Vaňousová, podle ní mají tak psíci deformované čenichy a měkké tkáně horních dýchacích cest, dále pak zúžené nozdry a jinak jim rostou zuby.

Zvířata také trpí výtokem z očí. Mají i zmenšený průměr průdušnice. „Mohou získat až o 80 procent méně kyslíku při běžném dýchání,“ srovnává brachycefalická plemena s nepřešlechtěnými psy Vaňousová. To vede k chrápání nebo i k tomu, že zvíře ve spánku na okamžik přestanou úplně dýchat, kašle a špatně zvládá vyšší teploty.

Co s tím?

Majitelé těchto plemen by si měli podle komory zdravotní problémy uvědomit včas, například i pozorovat rodiče štěňat, než si je zakoupí. Tím si můžou udělat obrázek, zda budou mít problémy v genech.

Zleva: extrémně brachycefalický mops, středně brachycefalický kříženec buldoka a středně brachycefalický boxer
Zdroj: Dog Trust

Za zvěrolékařem by pak měli zajít, pokud zvíře „chrochtá“ neustále a není schopné ujít nebo popoběhnout několik metrů bez zadýchání. Na většinu případů by ale měli veterináři přijít při preventivních prohlídkách. Pokud bude mít zvíře problémy, je možné ho zachránit plastickými chirurgickými operacemi. Ty ale podle Vaňousové stojí i desítky tisíc korun.

Vydáno pod