Na Masarykově univerzitě se bude učit o videohře Kingdom Come

V předvečer 650. narozenin Zikmunda Lucemburského spustila 13. února česká společnost Warhorse prodej počítačové hry Kingdom Come: Deliverance. Následná vlna pozitivních recenzí svědčí o tom, že jde o mimořádný počin. Je dokonce tak úspěšná, že se o ní bude učit.

„Vzhledem k zasazení do českého středověku a prohlášení autorů o věrném zobrazení historické reality hra samozřejmě nemohla jeden z našich vědeckých týmů na FF nechat chladným,“ uvedla Martina Fojtů z tiskového odboru Masarykovy univerzity (MU).

Vědci brněnské pobočky mezinárodního podniku Regesta imperii se zabývají právě dobou, do níž je děj zasazen, tedy obdobím panování Václava IV. a Zikmunda Lucemburského. „Ten však nezanechal ve virtuálním světě vytvořeném Danielem Vávrou zrovna pozitivní stopu,“ dodala Fojtů.


Příběh hry se odehrává v Posázaví v roce 1403. Autoři dokázali podle univerzity vcelku zdařile – i když pochopitelně velmi zjednodušeně a místy zkratkovitě – nastínit značně komplikovanou situaci, v níž se tehdy nacházely Čechy a celý lucemburský rod. Hlavním hrdinou hry je Jindřich, syn kováře ze Stříbrné Skalice. Zápletka se rozbíhá v momentě, kdy Zikmundovo vojsko nemilosrdně vyplení Skalici. Při útoku jsou zabiti Jindřichovi rodiče, hrdinovi se podaří o vlas uprchnout.

  • Hra se odehrává v jednom z nejbouřlivějších období českých dějin, několik let před „husitskou krizí“. Země bez vládce je na pokraji občanské války, krajem se pohybují skupiny německých i rakouských žoldnéřů, o trůn usiluje uherský král Zikmund. Jak to celé dopadne, má v rukou postava, za kterou hraje hráč. Ten se vtělí do kovářského synka Jindřicha, který bude měnit dějiny, nebo si jen užívat dokonalého ponoru do dobové atmosféry.

Značná snaha autorů hry pokusit se udržet hru „realistickou“ a informovat v ní o velmi zajímavé a téměř neznámé kapitole našich dějin, oslovila vědce na Ústavu pomocných věd historických a archivnictví Masarykovy univerzity v Brně. Původně to byl vlastně studentský nápad - v rámci nezávazné debaty v ústavní knihovně padl nápad, jestli by se nedala tak populární hra použít jako pomůcka ve vyučování.

Nový předmět, který se bude hře Kingdom Come věnovat, se začne vyučovat od podzimního semestru. „Bude určený především pro studenty jiných oborů,“ popisuje Stanislav Bárta z výše zmíněného ústavu. „Jeho cílem bude jednak představit jim dobu, ve které se hra odehrává, ale současně také názorně ukázat rozdíl mezi tím, jak vytváří obraz o minulosti historik - a tím, jak dějiny představuje popkultura,“ dodává Bárta.

Proč se učit o hře?

Herní ztvárnění může podle historiků přivést k zájmu o dějiny mnoho nových zájemců, ale také může přinést značnou dezinterpretaci toho, jak tehdejší svět fungoval.

„Autoři hry si dali hromadu práce s detaily, jako jsou třeba dobové zbraně nebo třeba vzhled oděvních doplňků, ale přitom jim uniká například to, jak tehdejší společnost fungovala,“ popisuje Stanislav Bárta. „Historická věrohodnost nemůže spočívat pouze v tom, že má postava správné boty, dobový účes či zbroj. Osoby by také měly jednat způsobem, který je pro danou dobu předpokládaný. Stejně jako herní, tak i středověký svět měl totiž svá vnitřní pravidla. Podivně tak působí markrabě Jošt, který na konspirační schůzce v Ratajích vlastnoručně sepíše kredenční listinu pro hlavního hrdinu,“ uvádí brněnští historici.

„Spíše do dnešních dnů patří obraz mladého muže žijícího u rodičů, který v klidu vyspává po včerejším flámu, zatímco jeho otec se již otáčí v kovárně, nebo představa hospody, kde venkované za bílého dne u piva zasvěceně debatují o celoevropské politice. Naopak úsměvná epizoda s vesnickým farářem Bohutou, který kvůli kocovině není schopen celebrovat mši, nepřekvapí nikoho, kdo si prolistoval vizitační protokol z let 1379–1382 zachycující stav farností pražského arcijáhenství,“ dodávají.

Přednáška, na kterou se budou moci studenti Masarykovy univerzity přihlásit v podzimním semestru 2018, bude výjimečná i v mnoha dalších ohledech. Bude se sice konat klasicky v aule, ale bude doprovázená diskuzí i ukázkami ze hry. Autoři přednášky by navíc rádi, aby byla mezioborová - pokud se budou věnovat archeologii, měl by se řeči ujmout archeolog, dobovému válečnictví se má věnovat zase odborník na toto téma.  


„Kingdom Come je  spíše historickým románem či filmem vyprávěným pouze pomocí jiné technologie a nutno zdůraznit, že v rámci žánru excelentně. Velký epický příběh tohoto střihu si více než jemné nuance dynastické politiky a spletitost vztahů středověké společnosti žádá silný motiv. Tvůrci tak zasadili do kulis velkých dějin malé dobrodružství osobní pomsty, kde je na první pohled zřejmé, kdo je padouch a kdo hrdina. Kde nemusíte váhat, na čí stranu se postavit. Nemůžete ale očekávat, že se z něj dozvíte, jak to doopravdy bylo,“ hodnotí hru brněnští historici.

Nejočekávanější, nejprodávanější, nejdražší?

Kingdom Come: Deliverance byla rozhodně nejočekávanější českou hrou roku 2018 – už den před uvedením na český trh 13. února o ni byl rekordní zájem. Je také jednou z nejdražších českých her. Její autoři podle vlastních slov ani neočekávali, že by na její vytvoření mohli na crowdfundingovém serveru Kickstarter od herních nadšenců vybrat přes třicet milionů korun. Původní cíl byl přitom čtvrtinový. Finančně je jen touto cestou podpořilo přes pětatřicet tisíc lidí.

  • „Naši hru pohání systém CryEngine, který nabízí širokou paletu nástrojů pro vývoj na všech hlavních herních platformách. CryEngine nám umožňuje zobrazit jedinečné vizuální detaily, textury ve vysokém rozlišení, simulovat světelné efekty při střídání dne s nocí nebo dynamické změny počasí. K nasnímání nejmodernější realistické animace jsme vybudovali vlastní motion capture studio, kde nám profesionální herci pomáhají přinášet i ty nejjemnější pohyby na vaše monitory. Pro co nejrealističtější zachycení mimiky herců v obličeji navíc používáme unikátní obličejový sken. Vytvořili jsme také jedinečný herní software Skald, který používají příběhoví designéři a scénáristé. Prostřednictvím tohoto softwaru probíhá čilá komunikace a vývoj příběhu i postav Kingdom Come: Deliverance je jednodušší!,“ uvádí autoři. 

Peníze ale vývojářům chodily i po ukončení kampaně. Postupně tak tvůrci nastřádali přes 80 milionů korun a o projekt projevil zájem i investor. Rozpočtem tak hra podle jejích tvůrců překonala i některé z nejdražších českých filmů. Mezi ty patří třeba i Tmavomodrý svět, jehož náklady se vyšplhaly na 230 milionů korun.

Už týden od vydání se prodalo už zhruba milion kusů této hry, informoval server Lupa.cz. Hra se prodává v průměru za zhruba 60 dolarů za kus, a podle serveru je tedy pravděpodobné, že tržby už přesáhly miliardu korun.