Kosmická agentura ESA varuje: Čínská stanice se zřítí na Zemi mezi 24. březnem a 19. dubnem

Podle zatím posledního odhadu Evropské vesmírné agentury (ESA) první čínská experimentální vesmírná stanice Tchien-kung 1, nad níž Čína ztratila kontrolu, dopadne na Zemi v období mezi 24. březnem a 19. dubnem. Mezi státy případně ohroženými troskami by Česko být nemělo.

Dopad je odhadován kdekoli na Zemi mezi 43. stupněm severní šířky a 43. stupněm jižní šířky. „Oblasti mimo tyto zeměpisné šířky lze vyloučit,“ sdělila agentura na svém blogu. V tomto pásu leží v Evropě území Portugalska, Španělska, Francie, Itálie, bývalých jugoslávských republik kromě Slovinska, dále Bulharska, Řecka a Turecka.

ESA však zároveň upozornila, že nikdy nebude moci přesně předpovědět čas a místo dopadu trosek.

Ohrožené pásmo
Zdroj: ESA

Čína laboratoř Tchien-kung 1 (Nebeský palác 1) uvedla na oběžnou dráhu kolem Země v září 2011. Při vypouštění druhé, rovněž experimentální stanice Tchien-kung 2 v polovině září 2016 představitelé čínského vesmírného programu uvedli, že první laboratoř již splnila „svou historickou misi“ a že byla v provozu o 2,5 roku déle, než se plánovalo. Ujišťovali přitom, že většina částí shoří v atmosféře a není pravděpodobné, že by úlomky mohly na Zemi způsobit škody.

Z těchto a dalších informací dospěli experti v té době k přesvědčení, že Peking nad svým kosmickým aparátem ztratil kontrolu.

Stanice shoří, riziko je malé

Ve zprávě, kterou vydaly  čínské orgány na podzim, se píše, že ke vstupu 8,5 tun těžké stanice, jejíž jméno znamená Nebeský palác, do atmosféry by mělo dojít mezi říjnem 2017 a dubnem 2018. 

Podle propočtů a analýz by většina družice měla při průchodu atmosférou shořet. „Pravděpodobnost, že by mohla ohrozit leteckou dopravu nebo cokoliv na Zemi, je velmi nízká,“ uvádí zpráva. Čína slibuje, že bude této události přikládat maximální pozornost a také přijme zvláštní opatření:

  • Zvýší kvalitu pozorování družice a bude veřejně informovat o všech změnách.
  • Veškerá data o sestupu družice bude Čína sdílet s mezinárodními partnery.
  • Čína zlepší systém rychlého informování, všechny informace budou také přístupné veřejnosti na speciálně zřízených webových stránkách a včas budou informována i média.
  • Včas předtím, než začne sestup, zašle Čína Spojeným národům i veřejnosti varování.
Velikosti stanic, které dopadly na Zemi
Zdroj: ESA

Analýza společnosti Aerospace Corporation již v srpnu uvedla, že je nepravděpodobné, že by trosky Nebeského paláce někoho zasáhly, varovala však, že průchod atmosférou by mohly přežít zbytky vysoce toxické a žíravé látky hydrazin, která se používá jako jedna ze složek dvousložkové pohonné látky pro kosmické lodi. Varovala tedy všechny, aby se nedotýkali zbytků trosek, které by se mohly na zemi nalézat – lepší by bylo kvůli možnosti toxických výparů se k nim ani nepřibližovat.