Čtyři S a klacky. Vědci objevili nejstarší tetování na 5000 let starých egyptských mumiích

Tetování, které vědci objevili na dvou 5000 let starých egyptských mumiích, zřejmě patří mezi nejstarší na světě. Zobrazuje scény z reálného života, informoval zpravodajský server BBC.

Další podrobnosti o nálezu byly zveřejněny v archeologickém časopisu Journal of Archaeological Science. První mumie patřící muži má na paži a rameni tetování buvola a paovce hřivnaté, což je druh z podčeledi kozy a ovce původem ze severní Afriky. Druhá mumie ženy má na stejném místě tetování symbolů ve tvaru písmena S. 

„Jde o objev, který mění naše chápání toho, jak lidé v oblasti žili,“ uvedl Daniel Antoine, který je jedním z autorů studie. „Teprve teď se nám díky velmi zachovalým mumiím naskytl nový pohled na život těchto lidí,“ uvedl s tím, že mumie jsou 5000 let staré, přičemž dosud nejstarší tetování z Afriky bylo asi o 1000 let mladší.

Nejstarší tetování světa
Zdroj: British museum

První mumie byla objevena před 100 lety. Výsledky výpočetní tomografie nasvědčují tomu, že šlo o muže ve věku od 18 do 21 let, který zemřel následkem bodné rány na zádech. Archeologové zprvu tmavým šmouhám na paži mumie nepřikládali velký význam; poté, co je ale zkoumali pod infračerveným světlem, dospěli k závěru, že jde o tetování dvou zvířat s rohy.

„SSSS“

Mumie ženy má na paži čtyři symboly ve tvaru písmena S a něco, co připomíná klacky, které se používaly při rituálních tancích. Tetování bylo zřejmě vyrobeno s pomocí popela.

Archeologové se původně domnívali, že tetování ve starověkém Egyptě měly pouze ženy. To však nejnovější objev vyvrací. Podle vědců bylo tetování zřejmě symbolem společenského postavení a odvahy.

Obě mumie byly objeveny v mělkých hrobech u naleziště Gebelein asi 40 kilometrů jižně od Luxoru. Mumifikace proběhla přírodní cestou v důsledku suchých pouštních podmínek.

Nejstarší tetování světa
Zdroj: British museum

Výsledky radiouhlíkového datování nasvědčují tomu, že muž a žena žili mezi roky 3351 a 3017 před naším letopočtem. V roce 3100 před naším letopočtem nad územím převzal vládu první faraón.

Nejstarší dochované tetování je na mumii ledového muže, která byla objevena v 90. letech v tyrolských alpách. Ledový muž Ötzi žil mezi lety 3370 a 3100 před naším letopočtem. Má ale pouze tetování vodorovných a svislých čar, nikoliv scén ze života.