Pravěký pavouk měl ocas. Možná jde o chybějící článek, naznačuje výzkum

Vědci z Kansasu objevili pravěkého tvora, který rozhodně nažene strach všem arachnofobům – a to přesto, že to vlastně opravdový pavouk nebyl.

Prazvláštního tvora objevili vědci podobně jako mnoho jiných bezobratlých zvířat – tedy v úlomku jantaru. Tento konkrétní kousek zkamenělé pryskyřice byl nalezený v Myanmaru, kde vznikl někdy v době před přibližně 100 miliony lety.

V jantaru se skrýval takzvaný proto-pavouk, tvor, kterému se říká chiméra. Dostal jméno Chimerarachne yingi. Jméno chiméra bylo zvoleno úmyslně – podobně jako řecká bestie jsou tito tvorové podivnou kombinací velmi prastarých a současně i moderních částí. Byli velice drobní, měřili pouhé 3 milimetry, jejich ocas měl dalších 5 milimetrů.

Chimerarachne yingi
Zdroj: UK Kansas/KU News Service

„Pavouk“ měl totiž makadla, neboli přední končetiny, které plní funkci ústních orgánů – to jsou ony „zuby“, které člověka na moderních pavoucích tak děsí. Jenže současně byl vybavený jakýmsi ocasem, tedy orgánem, který u dnešních pavouků nenajdeme. Zato se vyskytoval u pravěkých příbuzných pavouků, u takzvaných uraraneidů.

Účel ocasu zatím vědci úplně nechápou; zřejmě s ním pavouci pohybovali ze strany na stranu, aby tak vycítili případné predátory, anebo mohl fungovat jako útočná zbraň, podobně jako u dnešních štírů.

Máme chybějící článek – možná

Podle paleontologa Paula Seldona z University of Kansas, který tohoto tvora studoval, by mohlo jít o chybějící článek mezi uraraneidy a primitivními druhy dnešních pavouků.

Zatím toho vědci ještě o Chimerarachne moc nevědí, dokázali ale určit, že žila v době, kdy po Zemi chodili takoví obři, jako byl například býložravý pětatřicetimetrový Argentinosaurus nebo patnáctimetrový dravý Spinosaurus. Podle Seldona je možné, že potomci tohoto pra-pavouka dodnes žijí ve stále ještě pramálo prozkoumaných džunglích jihovýchodní Asie.

Myanmarský jantar je v posledních letech jedním z nejlepších důkazů o podobě pravěkého světa. Protože je ho v místních lesích velké množství, od starověku se s ním obchodovalo – nejčastěji se vyvážel do Číny. A právě odtamtud měli paleontologové většinu klasických nálezů. Nyní se ale vydávají za zkamenělinami přímo ke zdroji, do Myanmaru.

Expert Bo Wang z Čínské akademie věd pro britský deník Guardian uvedl, že je nálezem velmi překvapený: „Jde o velice primitivní skupinu, její příbuzní žili na Zemi před více než 250 miliony lety. Je možné, že původně měl jejich ocas čistě senzorickou funkci, je totiž pokrytý krátkými chloupky – ale když se z pavouků stali predátoři lovící z úkrytu, ztratil ocas svůj evoluční smysl a pak zanikl.“

A že je to ošklivé zvíře? „Tito nádherní tvorové by nikdy neublížili člověku, stejně jako 99,99 procent všech pavouků,“ brání pavouky zoolog Gonzalo Giribet z Harvardu.