Z kosmodromu Vostočnyj odstartovala třetí raketa. Konečně bez komplikací

Z ruského kosmodromu Vostočnyj odstartovala ve čtvrtek raketa Sojuz 2.1a, která se původně měla vydat do vesmíru už loni v prosinci. S odkazem na ruskou kosmickou agenturu Roskosmos o tom informovala agentura TASS. Původní start byl odložen, protože ruská kosmická agentura ztratila družici Meteor-M.

 Třetí let z nově dostavěného kosmodromu na Dalném východě byl proto očekáván s velkým napětím. Družice Meteor-M se podle některých zdrojů po svém vypuštění na oběžnou dráhu zřítila do Atlantiku.

Raketa Sojuz 2.1a má do vesmíru vynést mimo jiné 11 satelitů Kanopus-V 3 a 4, jež budou sledovat mimořádné události. Družice budou navedeny na oběžnou dráhu o výšce 510 kilometrů nad Zemí, uvádí agentura Interfax.

Původně se třetí let z nového kosmodromu měl uskutečnit na konci loňského prosince. Roskosmos však po druhém startu z Vostočného ztratil družici Meteor-M, kterou měla v listopadu do vesmíru vynést nosná raketa Sojuz-2.1b, a třetí start proto odložil. Příčinou neúspěchu se podle předběžných zjištění mohla stát lidská chyba při programování letu.

Vostočnyj, jehož vybudování stálo několik stovek miliard rublů (více než sto miliard korun), je první ruský národní civilní kosmodrom, který má Moskvě zajistit nezávislý přístup do vesmíru. Rusko doposud využívalo kosmodrom Bajkonur, ten se však po rozpadu někdejšího Sovětského svazu ocitl v zahraničí; nachází se totiž na území středoasijského Kazachstánu.