Vizualizace: Nová raketa KLDR by mohla zasáhnout kterékoli místo v USA

Severní Korea v úterý večer středoevropského času odpálila balistickou raketu. KLDR později oznámila, že šlo o úspěšný test nové mezikontinentální balistické rakety. Ta má podle Pchjongjangu dostatečný dolet, aby mohla zasáhnout jakékoli místo v USA. Americký republikánský senátor varoval, že krize může přerůst ve válku, prezident Donald Trump oznámil nové sankce a na popud Japonska, Jižní Koreje a USA zasedala Rada bezpečnosti OSN.

Severokorejská TV k raketovému testu uvedla, že KLDR je zodpovědnou jadernou velmocí a mírumilovnou zemí, která učiní vše, aby ochránila mír ve světě. „S odvahou ji odpalte za stranu a vlast!“ napsal Kim v instrukcích k rozkazu. Uvedl také, že schvaluje, aby se start uskutečnil ve středu za úsvitu místního času (úterý večer SEČ). 

Americký ministr obrany James Mattis řekl, že raketa dosáhla při svém letu větší výšky, než jakákoli předchozí raketa odpálená v KLDR. Z testu vyplývá, že pokud by raketa byla odpálena pod menším úhlem, mohla by mít dolet 13 tisíc kilometrů. „Taková raketa by měla dostatečný akční rádius, aby zasáhla Washington a kterékoli jiné místo na americké pevnině,“ uvedl americký vědec David Wright.

Východní pobřeží USA je od Pchjonchjangu vdálené 10 930 kilometrů, pokud by KLDR vyslala raketu druhým směrem, tedy na západ, mohla by střela doletět až do Prahy. Ta leží od Pchjonchjangu 8065 kilometrů vzdušnou čarou.

Japonský ministr obrany Icunori Onodera sdělil, že raketa dopadla do moře zhruba 250 kilometrů západně od severní částí japonského ostrova Honšú. Není jasné, jakou hlavici střela nesla. Analytici připomínají, že nad tím se stále vznáší otazník. Mohlo jít jen o lehkou atrapu, skutečná bojová hlavice by akční rádius střely snížila.

Horizont ČT24: KLDR znovu testovala balistickou střelu (zdroj: ČT24)

Krize může přerůst ve válku, varoval republikánský senátor Lindsey Graham

Krize na Korejském poloostrově hrozí přerůst ve válku, pokud se situace v regionu nezmění. V rozhovoru se zpravodajskou televizí CNN to prohlásil vlivný americký republikánský senátor Lindsey Graham. V reakci na nejnovější severokorejský test balistické rakety dodal, že pokud Spojené státy budou nuceny do boje vytáhnout, pak tak učiní.

„Pokud budeme muset jít do války, abychom tohle zastavili, tak půjdeme,“ řekl Graham. Uvedl, že válka sice není tím nejlepším řešením, ale USA nepřipustí, aby severokorejský vůdce Kim Čong-un mohl udeřit na americkou pevninu.

Americký prezident Donald Trump bezprostředně po raketovém testu KLDR přislíbil Američanům, že jeho vláda se o severokorejský problém postará. Zároveň oznámil, že Spojené státy zavedou další sankce.

Chlada: Vojenský konflikt na Korejském poloostrově závisí na USA (zdroj: ČT24)

Trump je podle Grahama připraven učinit cokoli, aby Spojené státy ochránil. „Je připraven, pokud to bude nutné, zničit (severokorejský) režim, aby ochránil Ameriku. Doufám, že režim rozumí tomu, že pokud si prezident Trump bude muset vybrat mezi americkou vlastí a zničením severokorejské diktatury, tak zničí režim (v KLDR). Věřím, že tomu rozumí i Čína,“ prohlásil senátor. 

„Já nechci válku, ani on nechce válku,“ řekl Graham s odkazem na Trumpa. Dodal však, že Spojené státy se nenechají Severní Koreou nijak ohrožovat.

Bývalý americký ministr zahraničí John Kerry v CNN reagoval, že „diplomatické možnosti ještě nejsou vyčerpané“ a vyzval vládu i prezidenta, aby dali diplomacii šanci. USA by se podle něj neměly zříkat dialogu.

Současný americký ministr zahraničí Rex Tillerson potvrdil, že „diplomatické možnosti zůstávají ve hře“ a vyzval mezinárodní společenství k dalším opatřením vůči KLDR nad rámec sankcí Rady bezpečnosti OSN, konkrétně k zákazu námořní dopravy zboží do Severní Koreje i z ní.

Jižní Korea okamžitě odpálila tři rakety. Čína vyzvala ke klidu, zkoušku odsoudil i Kreml

Jižní Korea reagovala okamžitou demonstrací síly: vypálila tři rakety. Jihokorejský prezident Mun Če-in svolal schůzku bezpečnostního výboru a také se telefonicky spojil s Trumpem. Státníci severokorejskou raketovou zkoušku označili za hrozbu „celému světu“, informoval Bílý dům.

Nejnovější raketový test KLDR vyvolává vážné obavy, uvedlo to čínské ministerstvo zahraničí, které vyzvalo všechny strany k obezřetnosti s cílem zachovat v regionu mír a stabilitu. Čína spolu s Ruskem patří k tradičním severokorejským spojencům a krizi na poloostrově odmítá řešit silou, ale výhradně diplomatickou cestou.

Zkoušku odsoudil Kreml i předseda zahraničního výboru Státní dumy (dolní komory parlamentu) Leonid Sluckij. Ten podle agentury TASS prohlásil, že v Pchjongjangu je nyní na přátelské návštěvě ruská poslanecká delegace, která zcela jistě výhrady ke zkoušce při jednáních se severokorejskými činiteli přednese. „Nová zkouška představuje samozřejmě provokaci, která jen vyhrotí napětí a vzdálí nás od začátku jednání o urovnání krize,“ řekl kremelský mluvčí Dmitrij Peskov. Dodal, že Rusko doufá, že všechny strany zachovají klid a rozvahu.

Japonsko se proti severokorejskému raketovému testu ostře ohradilo. Japonský premiér Šinzó Abe svolal mimořádné zasedání vlády a později se telefonicky spojil s Trumpem. Japonská vláda o odpálení rakety věděla ihned, předpokládala také, že dopadne do japonské výlučné ekonomické zóny, uvedla CNN. Taková zóna se rozprostírá do 370 kilometrů od pobřeží daného státu.

„Tato raketová zkouška je další znepokojivou provokací a vážným ohrožením mezinárodní bezpečnosti,“ uvedla mluvčí šéfky diplomacie Evropské unie. Severokorejský test odsoudila i Severoatlantická aliance.

KLDR odpálila raketu
Zdroj: Toru Hanai/Reuters

Kvůli dalšímu raketovému testu se sešla Raba bezpečnosti OSN. Pchjongjang vyzvala k ukončení všech kroků, které destabilizují situaci na Korejském poloostrově.

KLDR naplnila historický cíl vytvořit jaderné síly, uvedla agentura KCNA

Severokorejská strana později prostřednictvím státní televize oznámila, že šlo o úspěšný test nové mezikontinentální balistické rakety Hwasong-15. Dosah nové střely podle KLDR pokryje celé území USA. Severní Korea dále uvedla, že dosáhla „historického“ cíle – stala se jaderným státem, informovala agentura AFP.

Severokorejská tisková agentura KCNA napsala, že odpálení rakety s hrdostí demonstrovalo, že země konečně naplnila velký historický cíl v podobě vytvoření jaderných sil. Zpráva KCNA pak severokorejský zbraňový arzenál označila za obranný proti americké imperialistické politice jaderného vydírání.

Podle CNN od zvolení prezidenta Donalda Trumpa Severokorejci provedli 23 raketových zkoušek. Upozornila také na nezvyklý čas odpálení střely – ve 3:17 místního času (19:17 středoevropského času). Brzké načasování agentura AP připisuje tomu, že Pchjongjang chtěl zvýšit efekt překvapení.

Výzbroj severokorejské armády
Zdroj: ČT24