Test obří rakety Falcon Heavy by se měl konat o víkendu. Na první let se Muskovo „dítě“ vydá na konci měsíce

Tento víkend by měl proběhnout dlouho očekávaný statický zážeh všech sedmadvaceti motorů Merlin 1D rakety Falcon Heavy, která patří společnosti SpaceX Elona Muska.

Jde o nezbytnou součást přípravy premiérového startu této nové silné rakety. Statický zážeh by měl trvat až 12 sekund. Raketa dnes ještě nikam nepoletí, jde „jen“ o statickou zkoušku na rampě LC-39A na kosmodromu na Floridě, kdy se prověří nejen funkce motorů, ale také všechny důležité části rakety a připravenost obsluhy na kosmodromu.

„Hlavní centrální první stupeň rakety je nový, oba boční bloky tvoří již jednou použité první stupně Falconu-9, které se úspěšně vrátily. Také při premiérovém letu Falconu Heavy se počítá s návratem prvního stupně – střední stupeň by měl přistát na plovoucí plošině, boční stupně by měly dosednout na pevninu v blízkosti startovní rampy na speciální přistávací plochy,“ popsal budoucnost této silné rakety publicista Pavel Toufar.

Až vyletí Falcon Heavy

První exemplář rakety Falcon Heavy by měl podle zatím předběžných informací vzlétnout do konce ledna. Místo balastu jako zátěže v horní části pro užitečné zatížení vynese do kosmu pod aerodynamickým krytem elektromobil Tesla Red Roaster společnosti Tesla. Jejím majitelem je Elon Musk, ředitel a majitel společnosti SpaceX, provozující kosmickou činnost, zejména starty raket Falcon-9.

„Automobil v kosmu je samozřejmě skvělým a vskutku neotřelým reklamním nápadem, navíc – pokud premiérový start proběhne podle předpokladů – by měl být urychlen tak, aby se dostal do oblasti oběžné dráhy planety Mars, a vytvoří tak neobvyklou umělou ,planetku‘ pohybující se v naší sluneční soustavě. Za několik desítek let se tak může stát ceněným sběratelským exponátem,“ dodává Pavel Toufar.

Cílem je oběžná dráha kolem Marsu,“ napsal tehdy Musk s tím, že Tesla bude v kosmu miliardy let, pokud při startu nevybouchne. Před letovou zkouškou ale Musk opakovaně varuje, že první start může skončit zničením rakety. Dodal však, že v každém případě bude premiéra Falconu Heavy mimořádnou událostí.

Test zážehu měl v lednu proběhnout už třikrát, vždy byl však odložen. Naposledy se informace o odložení objevila v pátek v poledne – zažehnutí by mělo podle posledních informací proběhnout v sobotu.

Raketa Falcon Heavy je výjimečná tím, že po Saturnu V, nejsilnější nosné raketě, která už dávno nelétá, to bude v současné době nejsilnější nosná raketa. Bude dopravovat skoro 68 tun na nízkou oběžnou dráhu a přes 16 tun dopraví do oblasti Marsu.