Plačtivá vodka, pivo k uvolnění. Různé druhy alkoholu podle vědců vyvolávají odlišné emoce

Není alkohol jako alkohol. Nová vědecká studie potvrdila, že pokud člověk pije víno, má to na něj odlišný vliv, než kdyby měl před sebou sklenici s whisky.

Různé druhy alkoholu vzbuzují odlišné typy emocí, víno například přispívá k pocitu uvolnění, zatímco po požití tvrdého alkoholu se lidé cítí více sebevědomí a sexy. Zjistili to britští vědci, kteří v rok trvajícím mezinárodním průzkumu oslovili více než 30 000 lidí. Výsledky studie pak zveřejnili v časopise British Medical Journal.

Tvrdý alkohol, negativní emoce

Destiláty jako je vodka, gin, whisky a další jsou podle vědců spojovány s celou škálou silných pocitů. Nejčastěji ale s těmi negativními, jako je agresivita, kterou pociťovalo 30 procent oslovených, nebo neklid (28 procent respondentů) a plačtivost (22 procent dotázaných). Pozitivní účinky, jako například přísun energie, hlásilo 58 procent lidí, 59 procent zase pocítilo větší sebedůvěru a 42 procent se cítilo atraktivněji.

Pijáci piva a vína naproti tomu zažívali spíše pocit uvolnění. Červené víno účastníci průzkumu nejčastěji spojovali s následným pocitem únavy.

Odlišné reakce na různé druhy pití mohou být podle vědců dány různým procentem alkoholu, přísadami a obvykle požívaným množstvím. Určitou roli může hrát i reklama a kulturní souvislosti. Podle vědců si tak lidé možná vybírají pití na základě svých nálad a toho, jaké následné pocity od daného nápoje očekávají.

Vydáno pod