Sodíková baterie je tady. Může nahradit lithium, tvrdí její autoři

Svět se posouvá od fosilních paliv k obnovitelným zdrojům. Ty ale nebudou konkurenceschopné, dokud se nevyřeší otázka akumulace, tedy uchování a hromadění energie. Klíčovým způsobem akumulace jsou dnes lithiové baterie. Vědci však nyní vyvinuli baterii, která místo lithia využívá sodík. Dokáže ukládat stejné množství energie, přitom cena sodíku je mnohem nižší než cena lithia.

Velké zásoby lithia v České republice představují pro mnohé naději, že by surovina mohla být významným přínosem ekonomiky. Něco jako ropa. Řada expertů však varuje, že nadšení může nečekaně skončit – vše záleží na tom, jak se bude celý obnovitelný byznys dál vyvíjet, i na tom, kam se vydají ceny lithia.

Náhrada je možná, ukazuje studie

Na začátku října oznámil tým expertů ze Stanfordovy univerzity, že přišel s možnou náhradou lithia. Inženýři vyvinuli baterii, která využívá sodík. Dokáže ukládat stejné množství energie jako lithiové baterie, přitom cena té sodíkové je asi o 20 procent nižší.

Události: Lithium z Cínovce se bude zpracovávat v Česku (zdroj: ČT24)

Se sodíkovými bateriemi se experimentuje už delší dobu, ale autoři studie zveřejněné 9. října v odborném časopise Nature Energy tvrdí, že teprve oni dokázali přijít s řešením dostatečně výkonným i cenově přijatelným.

„Výkonnost lithia nedokáže nic překonat,“ uvedli autoři nové baterie v komentáři. „Ale je tak drahé a vzácné, že je potřeba, abychom vyvíjeli vysoce účinné a přitom levné baterie z prvků, jichž je v přírodě dostatečné množství.“

Cena materiálů tvoří přibližně čtvrtinu celkové ceny baterie, takže lithium se hodně nevyplácí. Vytěžení a zpracování přijde asi na 15 000 dolarů za tunu, u sodíku se cena pohybuje asi kolem 150 dolarů za tunu.

Jak to funguje

  • V Německu je nyní v provozu osm jaderných reaktorů; odklon od jádra byl prvním krokem v transformaci energetiky.
  • V budoucnu by se měl snižovat i význam uhlí pro výrobu elektřiny, páteří pro zásobování energií by se měly stát obnovitelné zdroje.
  • Obnovitelné zdroje se loni na celkové výrobě elektřiny v Německu podílely z 30 procent. V roce 2035 by měly v zemi pokrývat 60 procent spotřeby, do roku 2050 by to mělo být 80 procent.
  • Zdroj: ČTK

Sodíková elektroda se chemicky chová podobně jako jiné soli; sodík v baterii slouží jako katoda, tedy ta část, odkud elektrony proudí k anodě, která je v tomto případě vyrobená z fosforu. Podrobnosti najdete v celém znění studie.

Výzkum je teprve v začátcích, ukazuje však řadu pozitivních výsledků. Stanfordský tým věří, že jejich práce dokazuje, že baterie založené na sodíku by mohly v budoucnosti představovat cenově výhodnou alternativu k lithiu. „Náš design je již nyní velmi dobrý, ale věříme, že by se dal ještě optimalizovat,“ uvádějí.

Je samozřejmě možné, že se ukáže, že jde o slepou cestu, přinejmenším to však prokazuje, že svět hledá již nyní alternativy k látce, od níž si Česko slibuje miliardové zisky. 

Místo cínu by se na Cínovci mohlo těžit lithium (zdroj: ČT24)