ŽIVĚ: Astronauti vystoupili do volného vesmíru. Opravují robotické rameno

Ve čtvrtek 5. října vystoupila posádka Mezinárodní vesmírné stanice na vesmírnou procházku. Začala ve 14.05, můžete ji sledovat živě na webu České televize.

Jde o první ze tří naplánovaných „vesmírných procházek“, které se mají uskutečnit v průběhu letošního října. Účel všech je stejný: obhlídka a údržba stanice. Sledujte astronauty při práci:

Do vesmíru se vydali dva astronauti – Randy Bresnik a Mark Vande Hei. Podniknou jak dnešní první výstup, tak i ten následující. Při třetí říjnové procházce nahradí Bresnika Joe Acaba. Bresnik i Acaba jsou zkušení astronauti, oba podnikli už roku 2009 dvě vesmírné procházky. Vande Hei naopak zažije svou první procházku.

Robotické rameno Canadarm
Zdroj: NASA
  • Manipulační rampa je dlouhá 17,6 metrů, má sedm motorizovaných ohybných kloubů a váží 1800 kg. Průměr je 35 cm. Maximální nosnost činí 116 tun, což je hodnota dostatečná pro manipulaci i s nejtěžšími moduly stanice (cca 22 tun), případně s kosmickým raketoplánem (cca 70 tun).

Dnešní mise se ponese ve znamení jednoho hlavního úkolu: astronauti mají za úkol odstranit a nahradit součástky na robotickém systému Canadarm2. Tento jeřáb je dílo Kanadské vesmírné agentury: hraje důležitou roli při manipulaci s nákladem mimo prostor stanice, podporuje také pohyb astronautů vně stanice. Do vesmíru byl vynesen během mise STS-100 v dubnu 2001.

Druhá i třetí procházka budou toto rameno dále vylepšovat – jednak ho astronauti namažou a také na ně nainstalují dvě vnější kamery.