Island zavedl chytrý přechod pro chodce. Řidiče mate optickým trikem

Spousta měst se snaží regulovat městskou dopravu – je v současnosti příliš komplikovaná a tedy nebezpečná pro všechny účastníky provozu.

Islandské město Isafjordur se rozhodlo zřídit na frekventované silnici inovativní přechod pro chodce, který by měl jednak zpomalit automobily na silnici, ale také upozornit na fenomén rizikovosti automobilové dopravy.

Přechod je dílem street artu, neboli pouličního umění. Jeho cílem je, aby řidiči při příjezdu k přechodu zpomalili. Optická iluze, jež je na silnici namalovaná, působí při pohledu z výšky řidiče tak, jako by se před ním ve vzduchu vznášel trojrozměrný přechod. Městem velice často projíždějí turisté, pro které je to nové, obyvatelé městečka si na to sice rychle zvyknou, ale turisté, kteří přechod uvidí poprvé, budou zaskočeni a zřejmě zpomalí.

Není to jen teorie, tyto výsledky byly pozorovány v Indii. Tam ve městě Ahmedabad testovali přesně tyto přechody rovnou na čtyřech místech. Podle zpráv z tohoto města mají motoristé dojem, že se blíží k několika blokům betonu, které se vznáší ve vzduchu. V Indii je silniční provoz opravdovou katastrofou, ročně kvůli němu zemře přes 230 000 lidí. Na všech čtyřech místech, kde byly 3D přechody nainstalovány, nedošlo během šesti měsíců k ani jedné smrtelné nehodě.