Biologové našli neznámý druh krysy. Měří půl metru, živí se kokosy a je na hranici ohrožení

I v současné době se dají na Zemi najít neznámá a nikdy neviděná zvířata, mnohdy značně velká. Dokazuje to nový objev ze Šalamounových ostrovů.

Nový druh velké krysy se podařilo vědcům objevit na Šalamounových ostrovech v Tichém oceánu. Hlodavec je téměř půl metru dlouhý, váží až jeden kilogram a má dlouhý, holý a šupinatý ocas, informoval americký časopis Nature. Nově objevená krysa je podle vědců ale zřejmě na pokraji vyhynutí.

Skupina badatelů po obrovském hlodavci pátrala v Tichomoří několik let, o jeho existenci jim vyprávěli místní obyvatelé. Nyní se jim podařilo na ostrově Vangunu východně od Papuy-Nové Guineje zkoumat jeden exemplář, který však uhynul krátce po objevení. Podlehl zranění, které utrpěl při pádu z káceného stromu.

Podle zoologů jde o první nově objevený druh hlodavce za posledních 80 let. Obří krysa dostala latinský název Uromys vika. Druhové jméno odkazuje na pojmenování zvířete v místním jazyce.

Krysa, která žere kokosy

Právě podle místních obyvatel se krysa živí mimo jiné kokosovými ořechy, do kterých dokáže mocným chrupem vyhlodat díry. Vědci ale tuto informaci potvrdit nemohou, neboť se jim nepodařilo chování krysy ve volné přírodě pozorovat. Našli ale kokosové skořepiny s dírami. Zda je skutečně vyhlodala Uromys vika, dál zkoumají.

Lebka nově objevené krysy
Zdroj: Velizar Simeonovski/The Field Museum

Nově objevená krysa je podle vědců zřejmě ohroženým druhem. Zvíře, které žije v korunách stromů, totiž kvůli rychlému odlesňování přichází o své přirozené životní prostřední. „Oblast, ve které jsme ji našli, je jedním z posledních míst, kde jsou (na ostrově) ještě lesy, v nichž se netěží dřevo pro komerční účely,“ uvedl Tyrone Lavery z chicagského přírodovědeckého muzea, který se na zkoumání nového druhu podílel.