Dubaj otestovala robotický létající taxík. Zkouška skončila naprostým úspěchem

Dubaj se přiblížila o krok blíž tomu stát se prvním městem světa, které bude mít systém vlastních létajích vozů taxislužby.

Dubaj v pondělí oznámila, že poprvé proběhl test tohoto létajícího stroje, který by měl jednou městem nosit turisty i městské obyvatele. Létající taxi se úspěšně vzneslo a bez pilota doletělo k cíli – tentokrát ale ještě bez lidského pasažéra.

Létající stroj pro dvě osoby je vybaven řadou bezpečnostních mechanismů pro případ poruchy – například je vybavený devíti nezávislými bateriovými systémy a také padáky. Prototyp dodaný německou společností Volocopter je schopen ve vzduchu vydržet asi 30 minut a pohybuje se rychlostí až 100 kilometrů v hodině. 

Systém by se měl v  budoucnosti začlenit do jiné městské dopravní infrastruktury, měl by tedy  doplnit autobusy, tramvaje a metro - ale nad nimi. Cestující by měli být schopni zavolat i zaplatit toto taxi pomocí aplikace v mobilním telefonu.

Druhá možnost

Ještě letos by v Dubaji měla začít fungovat další taxislužba, v níž budou pasažéry dopravovat létající drony. Jde o čínské drony Ehang 184, které byly již pro toto použití testovány a schváleny. Vyrábí je pekingská společnost Yi-Hang Creation Science and Technology Corporation a jde o jedny z nejpokročilejších komerčních dronů, které v současné době existují.

Každý může nést jednoho dospělého člověka o maximální hmotnosti 110 kilogramů. V podstatě jde jen o zvětšenou kvadrokoptéru – tedy nejrozšířenější koncept drona. Se čtyřmi rotory a velkou elektrickou baterií má dostatek sil na to, aby rychlostí až 50 kilometrů za hodinu odnesla cestujícího na vzdálenost až 45 kilometrů.

Stroj je do značné míry autonomní. Sice ho na dálku řídí centrála, ale umí se také rozhodovat sám, a to jak v běžné, tak i krizové situaci. Sám naviguje, sám se vyhýbá překážkám a sám zvládá i oba nejsložitější manévry v letu: vzlétnutí i přistání.