Obyvatele zatopeného Houstonu ohrožují ohniví mravenci

Katastrofické povodně v Texasu vyhnaly z hnízd ohnivé mravence – tvory, jejichž kousnutí může být pro člověka nebezpečné.

Ohniví mravenci jsou tropičtí mravenci, kteří původně žili jen v deštných pralesech střední a Jižní Ameriky. V současné době se ale rozšířili do mnoha oblastí světa – do Afriky, Tichomoří a také do Severní Ameriky. A právě tam nyní způsobují problémy pro lidi ohrožené povodněmi v Houstonu a jeho okolí.

Kolonie těchto mravenců Solenopsis vyhnala velká voda z jejich domovů. Ale ze své tropické vlasti si mravenci přinesli schopnost, která jim pomáhá povodně přežít: mají vodoodpudivá těla, z nichž jsou schopní vystavět veliké vory. Ty může tvořit až 100 000 mravenců. V této podobě mohou plout po proudu a čekat, až narazí na nějaké suché místo, kde by se mohli znovu usadit a vybudovat si tam nový domov.

Podle entomologů je toto chování zcela přirozené, ale pro nepoučeného člověka může skončit katastrofou. Lidé se totiž mohou pokoušet mravence zachraňovat, anebo s nimi přijdou do kontaktu náhodou – například když takový mravenčí vor dopluje k domu, kde se lidé ukrývají.

Nebezpečné kousnutí agresivního tvora

Mravenci jsou totiž značně agresivní, a to i vůči lidem. A jak napovídá jejich jméno, jejich kousnutí pálí jako oheň – dokonce několik dní. Tento jed používají pro zabití nebo ochromení kořisti, také člověku může způsobit extrémní bolest a vyvolat silné alergické reakce. Někdy dokonce tak silné, že mohou vést až k anafylaktickému šoku – důsledkem může být až kardiorespirační selhání. Problém také je, že když do člověka kousne jeden mravenec, vypustí feromon, který informuje ostatní, aby útočili také.

Experti tedy varují všechny obyvatele zasažených oblastí, aby se mravencům vyhýbali. Když už je člověk pokousán, měl by se snažit co nejrychleji mravenců ze svého těla zbavit.

„Nepřicházejí, aby na vás zaútočili. Jen pasivně plují,“ popsal chování mravenců biolog Larry Gilbert pro web The Verge.

Pokousání ohnivým mravencem
Zdroj: Wikimedia Commons

Globální problém

Tito mravenci jsou všežraví, dokáží se živit čímkoliv. Díky tomu se mohou šířit po celém světě – a všude, kde se objeví, výrazně narušují ekosystém. Likvidují zejména členovce, ale jejich dopad na přírodu je mnohem rozsáhlejší. Američané jim začali říkat RIFA, neboli Red Imported Fire Ants – tedy Červení importovaní ohniví mravenci.

Když už se někam dostanou, je prakticky nemožné je odtamtud dostat. Velmi rychle se množí a umí nahradit kolonie jiných mravenců.