Káva mění vnímání chuti u lidí. A možná funguje jako placebo, naznačuje nový výzkum

O žádném jiném nápoji neexistuje více studií než o kávě. Informace o její prospěšnosti nebo naopak nevhodnosti se značně liší. Nyní přichází další práce, která ukazuje, že káva nás mění i v tom nejméně očekávaném ohledu.

Přestože tak často konzumujeme kávu, o její chuti se toho ví překvapivě málo – většina výzkumů se týkala spíše jejího vlivu na kardiovaskulární systém nebo toho, jak povzbuzuje člověka k vyšším výkonům. Přitom podle nejnovější studie vědců z Cornell University má káva velmi pozoruhodné účinky i v tomto ohledu.

Vědci si nejprve všimli, že kofein blokuje chemikálii jménem adenosin. U myší pak zaznamenali, že má vliv i na jejich chuť. Když to pak testovali na lidech, potvrdilo se to: kofein ovlivňuje, jak jeho konzumenti vnímají sladké – a to nejen v kávě, ale i v jiných potravinách. Studie současně naznačuje, že řada z účinků kávy by mohla být jen na úrovni placeba.

Výzkumníci testovali 107 dobrovolníků z Cornellovy univerzity. Polovina z nich pila slazenou kávu bez kofeinu, druhá také – ale té tam vědci tajně podstrčili 200 miligramů kofeinu.

Přestože byla káva vždy oslazena stejným množstvím cukru, skupina, která pila kávu opravdu bez kofeinu, ji označovala jako sladší. „Když pijete kávu s kofeinem, zjevně to nějak ovlivňuje vaši chuť – a tento efekt trvá docela dlouho,“ uvedl autor studie Robin Dando v tiskovém prohlášení. Jeho práce vyšla v odborném časopise Journal of Food Science na konci srpna.

Nejzajímavější je, že káva s kofeinem takto působila pouze na receptory vnímání sladké chuti, na ostatní neměla vůbec žádný vliv: tedy na hořké, slané, kyselé ani na umami.

  • Umami je vedle čtyř základních (lidských) chutí (sladká, hořká, slaná a kyselá) pátou chutí. Název je odvozený z japonštiny (umai, česky chutný, delikátní). Specifický chuťový receptor pro umami taste-mGluR4 byl objeven v roce 2000 a vnímá v jídle obsaženou aminokyselinu kyselinu glutamovou nebo její soli (glutamáty).
  • Chuť umami je obsažena v potravinách, které konzumujeme běžně. Jedná se například o maso, ryby, sýry a zeleninu (např. zralá rajčata, celer, špenát). První potravina s chutí umami, se kterou se člověk setká, je mateřské mléko.

Ale ani to ještě není všechno. Vědci lidem, kteří se kávy napili, dali ještě jednu otázku: zda se cítí více nabití energií. Obě skupiny odpovídaly velmi podobně – efekt kávy s kofeinem i bez něj byl tedy víceméně stejný. Podle vědců to naznačuje, že účinek pití kávy může být do značné míry založen na efektu placeba, respektive možná spočívá už jen v tom, že člověk najde čas se na chvíli zastavit a vypije si teplý nápoj.

Možné také je, že si lidé vytvoří na kávu reflex – chuť a vůně v nich spouští reakci, která se projevuje tím, že posiluje pozornost nebo aktivitu.

Vydáno pod