Přestože tak často konzumujeme kávu, o její chuti se toho ví překvapivě málo – většina výzkumů se týkala spíše jejího vlivu na kardiovaskulární systém nebo toho, jak povzbuzuje člověka k vyšším výkonům. Přitom podle nejnovější studie vědců z Cornell University má káva velmi pozoruhodné účinky i v tomto ohledu.
Vědci si nejprve všimli, že kofein blokuje chemikálii jménem adenosin. U myší pak zaznamenali, že má vliv i na jejich chuť. Když to pak testovali na lidech, potvrdilo se to: kofein ovlivňuje, jak jeho konzumenti vnímají sladké – a to nejen v kávě, ale i v jiných potravinách. Studie současně naznačuje, že řada z účinků kávy by mohla být jen na úrovni placeba.
Výzkumníci testovali 107 dobrovolníků z Cornellovy univerzity. Polovina z nich pila slazenou kávu bez kofeinu, druhá také – ale té tam vědci tajně podstrčili 200 miligramů kofeinu.
Přestože byla káva vždy oslazena stejným množstvím cukru, skupina, která pila kávu opravdu bez kofeinu, ji označovala jako sladší. „Když pijete kávu s kofeinem, zjevně to nějak ovlivňuje vaši chuť – a tento efekt trvá docela dlouho,“ uvedl autor studie Robin Dando v tiskovém prohlášení. Jeho práce vyšla v odborném časopise Journal of Food Science na konci srpna.
Nejzajímavější je, že káva s kofeinem takto působila pouze na receptory vnímání sladké chuti, na ostatní neměla vůbec žádný vliv: tedy na hořké, slané, kyselé ani na umami.
Možné také je, že si lidé vytvoří na kávu reflex – chuť a vůně v nich spouští reakci, která se projevuje tím, že posiluje pozornost nebo aktivitu.