FBI varuje rodiče: dejte si pozor na chytré hračky napojené na internet věcí

Americká bezpečnostní agentura FBI vydala varování pro rodiče. Upozorňuje na riziko interaktivních hraček, které jsou připojitelné na internet. Dají se totiž nečekaně snadno zneužít.

Hračky, které jsou součástí internetu věcí, jsou v současnosti oblíbenější než kdy dříve. Ale jen pár jejich uživatelů si podle FBI uvědomuje, jaká jsou rizika. A z dosavadních zkušeností FBI vyplývá, že těchto rizik je značné množství.

Federální úřad pro vyšetřování vyzývá rodiče, aby zvážili nákup takových hraček; mohou od uživatelů získávat spoustu osobních údajů, které se pak mohou dostat k nesprávným lidem. Největším rizikem je podle FBI fakt, že hračky jsou nastavené na to, aby s dětmi komunikovaly, ale je možné, že řada z nich může naslouchat, co se kolem nich děje, i mimo čas, kdy si s nimi děti hrají. A pokud nahrávají, je možné, že tato data pak přes síť putují na nějaké vzdálené servery umístěné třeba na druhém konci světa.

Kam jdou záznamy debaty mezi dětmi a strojem?

Nemusí to být automaticky nic špatného, dělá to spousta velkých výrobců chytrých hraček – většinou mají práva, jak s takovými údaji zacházet, smluvně ošetřená. Rodiče by však vždy měli vědět, na co má výrobce hračky právo, kdy a k čemu se data sbírají a kde skončí – a také, zda se s nimi smí třeba dál obchodovat. To všechno jsou věci, na které dříve rodiče při koupi panenky nebo plyšáka vůbec nemuseli myslet.

FBI také varuje před dalším rizikem – tyto citlivé informace o dítěti se mohou dostat do nesprávných rukou. Explicitně neříká, že by mohlo jít třeba o pedofilní skupiny, ale na mnoha místech to ve zprávě nepřímo naznačuje. Chytré hračky totiž o dětech mohou vědět obrovské množství faktů: například jeho podobu, jméno, adresu, telefonní číslo, odkaz na jeho sociální sítě a dokonce i to, kde se pohybuje – přenosná hračka vybavená GPS systémem se může stát přesnou mapou chování dítěte v jeho okolí. Taková data se dají zneužít třeba i v případě sporů o děti, kdy se rodiče nejsou schopní dohodnout, kdo má na dítě právo.

Dítě také poskytuje případným pachatelům trestné činnosti spoustu dat, která mohou být zneužita pro získání důvěry dítěte. Při potenciálním zneužití citlivých dat, jako jsou informace GPS o poloze, vizuálních identifikátorů z obrázků v paměti hračky nebo videí může pachatel získat důvěru dítěte a to samo o sobě představuje velké riziko, varuje zpráva FBI. Bezpečnostní služba nevaruje před nějakým virtuálním problémem, již několikrát se stalo, že toto riziko opravdu hrozilo. V únoru 2017 například německá vláda zakázala prodej panenky My Friend Cayla – právě z obav, že by mohla děti špehovat.

FBI dala uživatelům několik doporučení:

  • Připojujte hračky k internetu pouze z bezpečného prostředí, jen z wi-fi, jimž důvěřujete a pokládáte je za zabezpečené.
  • Sledujte, jaké aktivity dítě s hračkou provádí. Ideální jsou hračky s rodičovským módem, kde si dospělí mohou ověřit, jak vlastně dětská hra vypadá.
  • Uživatelé by si měli pořádně pročíst informace týkající se ujednání s výrobcem zařízení ohledně ochrany osobních údajů a měli by vědět, kam jsou odesílána osobní data jejich rodiny a kde jsou ukládána, a to i v případě, že jsou zasílána třetím stranám.