Štěstí si koupíte, tvrdí nový výzkum. Důležité ale je, za co utrácíte

„Štěstí si nekoupíš,“ říká slavné úsloví. Nejnovější výzkum ekonomů z Harvard Business School ale ukazuje přesný opak. Dobře použité peníze vynaložené správným směrem totiž podle nich míru štěstí výrazně zvyšují.

Nejvíc štěstí přináší, pokud se peníze investují do „koupě volného času,“ tedy na to, aby si člověk uvolnil ruce a mohl získat díky financím více volného času pro sebe. Naopak pokud lidé vloží peníze do majetku, žádné zlepšení kvality života a radosti z něj jim to nepřináší.

„Lidé, kteří si zaplatí za služby uklízečky nebo platí dítěti ze sousedství, aby jim posekalo trávu, si mohou připadat jako líní,“ uvedla autorka studie Dr. Ashley Whillansová z Harvard Business School. „Ale naše výsledky naznačují, že když si koupíte čas, přinese vám to stejný pocit štěstí, jako byste měli mnohem víc peněz.“ V rámci tohoto výzkumu zkoumala se svým týmem asi 6000 dospělých osob ze Spojených států, Dánska, Kanady a Nizozemí. Výsledky vyšly v odborném časopise Proceedings of the National Academy of Sciences.

Utrácejte za větší míru svobody

Respondenti měli za úkol pravidelně informovat vědce o tom, kolik peněz utrácí během měsíce, aby si koupili volný čas; také měli hodnotit, jak jsou spokojení se životem a jak se cítí. Ti, kdo utráceli za získání volného času, byli o 23 procent spokojenější než lidé, kteří na tom šetřili. Větší míra štěstí u lidí zůstávala i tehdy, když investici do toho omezili – ale poklesla jen na 15procentní navýšení oproti lidem, kteří investovali jen málo.

„Mysleli jsme si, že tento efekt se projeví jen u lidí s vyššími příjmy, ale k našemu překvapení jsme ho objevili napříč celým příjmovým spektrem,“ uvedla autorka práce. Aby si potvrdili výsledky této práce, provedli ekonomové ještě praktický test. Šedesáti dospělým lidem dali 30 liber jednou na to, aby je utratili za něco, co jim získá více volného času, podruhé na to, aby si koupili něco hmotného. Přestože druhý typ útraty jim přinesl trvalý zisk, většina testovaných osob byla šťastnější, když utrácela za to, aby měli volno.

Přesto, jak jednoznačné jsou výhody utrácení za zisk volného času, jen málo lidí je do toho ochotno investovat. Jiná studie ukázala, že když lidé dostanou možnost utratit peníze za více volného času, nebo něco materiálního, jen dvě až tři procenta lidí se rozhodnou pro volno.