Se psem po boku. Archeologové našli na Islandu vzácný hrob vikinského náčelníka

Archeologové pracující na Islandu oznámili v polovině června důležitý objev. Našli pozůstatky vikingské pohřební lodi, ve které se nacházel zřejmě významný náčelník. Byl v lodi pohřbený i s těmi nejdůležitějšími předměty, jež k němu patřily – včetně meče a psa.

Vědci předpokládají, že v této lokalitě najdou ještě další zatím neobjevené artefakty. Nově nalezené pozůstatky lodi pocházejí z 9. nebo 10. století, bližší datace zatím archeologové nejsou schopní. Podrobnosti získají teprve po detailním výzkumu, doposud z nálezu vyjmuli jen nejcennější předmět – náčelnický meč.

K objevu došlo na lokalitě severně od města Akureyri, které mělo zřejmě pro obyvatele Islandu v době vikingů výjimečný význam. Jen několik stovek metrů odsud se nachází lokalita Gáseyri, která ve středověku sloužila jako nejdůležitější trh pro celou oblast Eyjafjörðuru, nejdelšího fjordu na celém Islandu.

Místo, kde archeologové loď našli, je známé pod jménem Dysnes, což odkazuje na mytologickou minulost oblasti – výrazem „dys“ se označovaly pohřební mohyly. Konkrétní místo nálezu se pak nazývá Kumlateigur – neboli něco jako „Místo hrobů“ – to naznačuje, že zde bylo podobných hrobů a mohyl mnohem více. Před jedenácti lety byla nedaleko odsud nalezena jiná loď sloužící jako hrob, dalších nálezů může být ještě výrazně více.

Důležitost nálezu je podle objevitelů výjimečná. Přestože byly pohřby v lodích pro bohaté a důležité vikinské náčelníky relativně časté, na Islandu se jich našlo poměrně málo. Vědci si to vysvětlují tím, že pro islandské vikingy byly lodě příliš cenné, což je vzhledem k vzácnosti vhodného dřeva na tomto ostrově logické.

Stejně výjimečné je najít hrob s mečem – to je podle archeologů jasným důkazem toho, jak důležitou osobností byl zde pohřbený náčelník. Zdá se, že tento hrob nebyl na rozdíl od drtivé většiny ostatních vykraden, jinak by si lupiči tak vzácnou věc, jako je meč, určitě odnesli.

Souboj s časem

Pro archeology je nesmírně důležité provést průzkum co nejrychleji, celá oblast totiž trpí silnou erozí způsobenou vodními vlnami. Polovina nově nalezené lodi je kvůli nim značně poškozená, nenávratně z ní už zmizela spousta předmětů, které v ní byly uložené.

Co znamená nález náčelnického psa

Fakt, že přímo v hrobě ležely ostatky psa, znamená, že ke zvířeti měl náčelník výjimečně blízký vztah. Už dlouhou dobu víme, že vikingové měli rádi kočky – ty je doprovázely na lodích při plavbách po celé Evropě. Byly totiž životně důležité pro přežití takové námořní výpravy; kočky loví myši, které se zase živily zásobami potravin uloženými v lodi.

Také psy si však vikinská společnost značně oblíbila – ať už v roli hlídačů stád, lovců nebo domácích mazlíčků. Vikingové je pokládali za symbol věrnosti. Dokládají to nejen obrazy a legendy (například bohyně Frigga měla vůz tažený psy), ale také archeologické nálezy.

Psi byli se svými lidskými majiteli ukládáni do hrobů poměrně často. Příčin pro to může být více – jednak se možná nedokázali válečníci od svých psů odloučit, pes však byl ve skandinávské mytologii spojovaný s podsvětím, možná tedy mrtvým bojovníkům sloužili také jako doprovod na cestě do dalšího světa.

Z nálezů už dokonce víme, jak tito psi vypadali. Zřejmě byli nejvíce příbuzní dnešním špicům – kteří jsou jedním z nejstarších plemen v Evropě.

Německý špic
Zdroj: Wikipedia Commons