Je tu virtuální atlas Pražského hradu. Ukazuje i místa, která návštěvník vidět nemůže

Pohled do historie i současnosti Pražského hradu si nyní můžete užít i z domova. Archeologický atlas Pražského hradu je virtuální průvodce historií nejvýznamnější české památky, přístup k němu je zdarma a pro každého. Podívat se můžete nejen na výsledky dosavadních výzkumů, ale i na 3D modely běžně nepřístupných věcí.

Pražský hrad je jeden z největších hradních komplexů na světě. Zmapovat jeho historii starou více než 1000 let tak, aby byla pochopitelná i pro veřejnost, je nesmírně náročná práce – a právě proto vznikl Archeologický atlas.

Zatím nejlépe zmapovaným objektem je chrám sv. Víta. Tento pohled si může vychutnat každý návštěvník Pražského hradu. Atlas ale nabízí o něco podrobnější prohlídku. Můžete si v něm třeba vychutnat detailní pohled na vysoko umístěné busty, které normálně návštěvník neuvidí – včetně té zobrazující Karla IV.

Virtuální model Pražského hradu (zdroj: ČT24)

Díky tomu, že je vše zdokumentováno s vysokou přesností, může si laik i odborník prohlédnout precizní a do nejmenších detailů zmapovanou kamenickou práci našich předků.

Například pod hlavním oltářem se nachází stará královská hrobka, kde byl dříve „otec vlasti“ pochován. V atlasu je vidět trojrozměrná vizualizace tohoto prostoru, kam člověk nevstoupil skoro 150 let. Výzkumníci se totiž dovnitř podívali pomocí kamerové sondy.

Historickou architekturu dokumentují i další rekonstrukční 3D modely. Projekt bude postupně shrnovat dosavadní výzkum na Pražském hradě.

Archeologické dějiny Hradu

Pražský hrad je pro archeology nesmírně pestrou lokalitou, která podává svědectví o nejrůznějších obdobích našich dějin. Je ovšem tak velká, že ještě není ani zdaleka prozkoumána. Podle vedoucího záchranných výzkumů Jana Frolíka je úplně prozkoumáno zatím jen 15 procent jeho plochy, zhruba 60 procent jen částečně a celá čtvrtina na probádání ještě čeká.

Reportáž: Pražský hrad znovu zažil korunovaci Karla IV. (zdroj: ČT24)

Jedním z posledních objevů, které tu proběhly, jsou nové poznatky o životě na Pražském hradě v době Rudolfa II. Archeologové dokončili výzkum keramiky z 16. století, která se v areálu našla. Archeologický průzkum lokality vedený jako vědecký projekt začal v 4. června 1925 – od té doby vědci hradní komplex nepřetržitě zkoumají.

Jan Frolík, vedoucí Oddělení záchranných výzkumů z Archeologického ústavu AV ČR, vysvětluje: „Provádíme záchranné archeologické výzkumy při všech stavebních zásazích, které tady jsou, ale díky obrovské kontinuitě to má charakter badatelského výzkumu.“