Stroje překonají člověka ve všem do roku 2060, domnívají se experti

Přichází doba, kdy stroje celkově překonají a poté i nahradí člověka v řadě pracovních oborů, předvídá skupina špičkových expertů na umělé inteligence.

Vědci z univerzit v Oxfordu a Yale oslovili 352 předních světových expertů na umělé inteligence s dotazníkem, jaká je budoucnost robotiky. Výsledky nejsou pro člověka úplně příznivé.

Podle výsledků tohoto výzkumu vědci předpovídají, že na 50 procent budou za 45 let umělé inteligence lepší než lidé úplně ve všem. Experti předvídají i konkrétní roky, kdy stroje člověka v různých oborech překonají:

  • Roku 2024 budou lepší v překládání jazyků
  • Roku 2026 budou lepší v psaní článků a esejí
  • Roku 2027 budou umět lépe řídit auta
  • Roku 2031 se stanou lepšími prodavači
  • Roku 2049 budou psát knihy, které se prodávají lépe než ty od lidských autorů
  • Roku 2053 budou stroje lépe operovat
  • Roku 2150 budou všechny lidské profese nahrazeny stroji

Pokud se předpovědi expertů vyplní, bude mít tato změna dalekosáhlé účinky na všechno, co dělá člověka člověkem. „Jak se učitelé vypořádají s tím, že jim žáci odevzdávají referáty napsané stroji?“ uvádí Katja Graceová z Machine Intelligence Research Institute v kalifornském Berkeley. A co se vlastně budou děti ve školách učit a proč, když jejich práce bude ve vyspělém světě zbytečná?

Horizont ČT24: Robotické autobusy proti smogu (zdroj: ČT24)

Jedinou, z lidského úhlu, pozitivní částí výzkumu je, že experti věří, že na 95 procent nezpůsobí umělé inteligence vyhynutí celého lidského druhu.

Doba jako stvořená pro umělou inteligenci

Tato předpověď není nijak revoluční, podobných predikcí se objevilo již více – a všechny vycházejí z reálných změn, které se v současné době v tomto oboru odehrávají. Oborů, kde jsou strojové inteligence lepší než ty nejlepší lidské bytosti, totiž velmi rychle přibývá.

Přesně před týdnem proběhl v Číně velký souboj mezi umělou inteligencí AlphaGo od společnosti Google a nejlepším hráčem světa ve hře go. Člověk zcela jasně podlehl 3:0, v žádné z her neměl sebemenší šanci. Čínský hráč pak uvedl, že to bylo, jako by hrál proti samotnému Bohu – tak geniální, nepředvídatelné a unikátní byly tahy stroje.

Přibývá důkazů, že stroje dokáží člověka překonat a tedy i nahradit v celé řadě značně komplexních úkolů.