Tady vznikal lék proti HIV. Podívejte se do pracovny profesora Holého

V Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd ČR v pražských Dejvicích si zájemci mohou nově prohlédnout někdejší pracovnu světoznámého chemika Antonína Holého. Veřejnosti se poprvé představila ve středu. Obnovena byla v rámci rekonstrukce celého výzkumného areálu a výstavby nové budovy ústavu, náklady na to přesáhly dvě miliardy korun, uvedl mluvčí ústavu Dušan Brinzaník.

Profesor Holý, jehož léky pomáhají milionům pacientů s virem lidské imunitní nedostatečnosti (HIV) nebo žloutenky typu B na celém světě, působil v ústavu organické chemie po většinu svého profesního života. Příjmy z jeho patentů a souvisejících licencí umožnily ústavu i kompletní rekonstrukci a stavbu nové budovy pro moderní laboratoře.

Profesor Holý, reportáž (zdroj: ČT24)

Po smrti Holého v roce 2012 udržovali jeho pracovnu někdejší spolupracovníci v téměř původním stavu, až počátkem loňského roku byla kvůli rekonstrukci vyklizena. Nyní se vrací na své místo a ústav ji zpřístupnil veřejnosti.

Laboratoř legendy

Na obnově pracovny se podílela i někdejší sekretářka a blízká spolupracovnice Holého Barbara Česneková. „Jsem moc ráda, že se podařilo vrátit na původní místo téměř vše, co tu po sobě pan profesor zanechal. Na své místo se vrátil třeba jeho zápisník, hrnek na kávu nebo jeden z jeho milovaných kaktusů. Chtěli jsme, aby návštěvník měl pocit, že si pan profesor jen odskočil do laboratoře a za chvíli se zase vrátí,“ uvedla Česneková.

„Antonín Holý zanechal na našem ústavu hlubokou stopu. I proto je pro nás důležité zachovat toto místo pokud možno v nezměněném stavu jako připomínku vědecké píle, která mu umožnila dosáhnout oněch zářných úspěchů a světové proslulosti,“ řekl ředitel ústavu Zdeněk Hostomský.

Pracovna profesora Holého (zdroj: ČT24)